latinica  ћирилица
06/11/2019 |  14:10 ⇒ 14:10 | Autor: SRNA

MUP Srpske o kandidatima za direktora SIPA

Portal "Žurnal.info" u tekstu pod naslovom "MUP RS protiv Perice Stanića: Lukač krivotvorio podatke o stažu kandidata za direktora SIPA" objavio je neistine i tendenciozne optužbe, manipulišući podacima i informacijama, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
MUP Republike Srpske - Foto: RTRS
MUP Republike SrpskeFoto: RTRS

U saopštenju se navodi da je MUP Srpske 22. oktobra od Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH za izbor direktora Agencije za istrage i zaštitu primio akt u kojem se traži podatak ko od prijavljenih kandidata - Perica Stanić, Darko Ćulum, Žarko Laketa i Perica Stanić ima uslove za odlazak u penziju zaključno sa 21. oktobrom ove godine.

Ministarstvo je, u skladu sa tim aktom, nakon provjera u službenim evidencijama koje se vode u skladu sa Zakonom o policiji u unutrašnjim poslovima, Nezavisnom odboru odgovorilo 30. oktobra da "zaključno sa 21. oktobrom ove godine uslove za odlazak u penziju ispunjava Perica Stanić".

Iz MUP-a navode da je prema njihovim evidencijama, Stanić u februaru ispunio uslove za odlazak za penziju, dok Darko Ćulum uslove za odlazak u penziju ispunjava tek krajem ove godine, dok kandidati Žarko Laketa i Goran Zubac ne ispunjavaju uslove za odlazak.

Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima predviđeno je da policijski službenik u postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova za prestanak radnog odnosa zbog sticanja prava na starosnu penziju ima pravo da zahtijeva da mu se staž iz perioda od 1992. do 1995. godine računa u jednostrukom trajanju, a ne dvostrukom, te se u skladu sa tim evidencije MUP-a Republike Srpske razlikuju u odnosu na evidencije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske.

Internet portal "Žurnal.info" objavio je danas da je Fond PIO saopštio da tri kandidata za direktora SIPA ispunjavaju uslove za penzionisanje, a da je MUP Srpske obavijestio Nezavisni odbor da samo Perica Stanić ispunjava uslove za penziju.