latinica  ћирилица
06/11/2019 |  15:28 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Dodik: Јedini remetilački faktor za formiranje vlasti na nivou BiH je SDA

Situacija u BiH ostaje ista, a jedini remetilački faktor za formiranje vlasti na nivou BiH je SDA, rekao je danas na konferenciji za novinare srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Istakao je da odluka Republike Srpske da ne podrži integracije u NATO, te dodao da je to jasno iskazano rezolucijom NSRS.

- Niko nema pravo da to prekrši. U razgovoru sa bošnjačkim članom Predsjedništva Šefikom DŽaferovićem i hrvatskim članom Željkom Komšićem sam iznio je da potrebno da se formira Savjet ministara i istakao sam da u Evropskoj uniji pet zemalja nije članica NATO saveza. Niko više nije naivan oko ANP-a, da se putem nekih inicijativa međunarodnih faktora može doći do nekog akta, ali mi ne želimo da učestvujemo u tome - naglasio je Dodiik.

Rekao je da je na dnevnom redu formiranje vlasti na nivou Federacije BiH.

Dodik je izjavio da su migrantski problemi veoma vidljivi.

- Treći put tražimo od Savjeta ministara da nam dostavi operativan plan, koji je provodiv. Nismo dobili izvještaj, i ponovo smo tražili od da nam se dostavi taj operativni provodiv plan - istakao je on.

Naveo je da danas u BiH postoji niz institucija koje nemaju nikakvu funkciju.

- Prije masovnih intervencija visokih predstavnika u institucijama BiH bilo je zaposleno 3.000 ljudi, a danas 24.000. Što znači da je cilj bio centralizacija -

On je naglasio da NATO integracije nisu u nadležnosti visokog predstavnika, baš kao ni evropske integracije.

- Petljajući se, on krši svoja ovlašćena i krši Dejtonski sporazum, tačnije aneks 10. Visoki predstavnik je obmanuo i Ujedinjene nacije - napomenuo je Dodik.

On je istakao da je Incko juče iznio niz tvrdnji koje nisu tačne i "graniče sa laži" u pogledu onoga što predviđa Dejtonski mirovni sporazum.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da Incko nema prava ni da se referira na sporazume političkih stranaka u BiH, što je juče učinio, niti da ocjenjuje šta koja stranka treba da radi.

Ponovio je da se Srpska zalaže za ukidanje OHR-a i preispitivanje svih odluka koja je ova institucija nametnula.

Pita kako je moguće da Visoki predastavnik osudi neodržanu sjednicu Narodne skupštine Srpske, a prećuti usvojenu Deklaraciju SDA o ukidanju entiteta.

To što je Incko u UN-u ponovo za krivca označio Republiku Srpsku, kaže Dodik, dokaz je da je OHR i dalje produžena ruka bošnjačkih političara.

Incka poziva da izvještaj podnese Narodnoj skupštini. Dodik je potvrdio da će se odazvati pozivu da prisustvuje Posebnoj sjednici republičkog Parlamenta o neustavnoj prekompoziciji dejtonske BiH.

Srpski član Predsjedništva je rekao da su njegov hrvatski i bošnjački kolega na sastanku sa švedskom princezom Viktorijom i princom Danijelom negodovali zbog odluke Nobelovog komiteta da nagrada za književnost pripadne Peteru Handkeu. Dodik je istakao da Srpska podržava slavnog književnika.

Kompletnu konfernciju za novinare Milorad Dodika možete pogledati OVDЈE.

Povezane vijesti:

Bošnjački političari žele da vladaju Centralnom bankom (VIDEO)

Srpska poziva FBiH na uspostavljanje održivog dogovora (VIDEO)

Opasnost od nelegalnog naoružavanja paravojnih bošnjačkih formacija (VIDEO)