latinica  ћирилица
06/11/2019 |  16:41 ⇒ 17:19 | Autor: SRNA

Porodicama poginulih boraca uručeno 13 posthumnih odlikovanja

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorad Kojić i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić danas su uručili 13 posthumnih odlikovanja Medalja zasluga za narod, porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Pala, Sokoca, Čajniča i Foče.
Uručenje odlikovanja - Foto: SRNA
Uručenje odlikovanjaFoto: SRNA

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i 15. septembra - Dana nestalih i poginulih Republike Srpske, a na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, odlikovala je 130 poginulih boraca Medaljom zasluga za narod.

Kojić je rekao novinarima nakon uručivanja odlikovanja da je od 2012. godine do danas uručeno 1.870 posthumnih odlikovanja i da se neće završiti dok svi poginuli borci, odnosno njihove porodice ne dobiju posthumna odlikovanja.

Prema njegovim riječima, na ovaj način predsjednik Republike ukazuje poštovanje i zahvalnost herojima koji su svoje živote dali za slobodu Republike Srpske.

- Ono što je obaveza svih institucija jeste da čuvamo od zaborava sve naše heroje koji su poginuli za Srpsku - rekao je Kojić.

On je naglasio da je Sarajevsko-romanijska regija mjesto velikog herojstva srpskih boraca i mjesto gdje je odbranjena Republika Srpska, ali i naroda koji je poslije potpisivanja Dejtona mirovnog sporazuma morao da napusti svoja ognjišta.

- Imamo obavezu da se sjećamo i da pamtimo sve naše poginule, ali i važne bitke i sve borce koji su dali svoje dijelove tijela, ali i sve učesnike u ratu. To je naša obaveza prema budućim generacijama koje moraju znati koliko je krvi proliveno za Republiku Srpsku - rekao je Kojić.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da svaki poginuli borac Vojske Republike Srpske zaslužuje da ne bude zaboravljen i da je obaveza svih nivoa vlasti u Srpskoj da se svakog dana bore za unapređenje položaja i bolji život njihovih porodica.

On je podsjetio da je sa područja Istočnog Novog Sarajeva živote za Republiku Srpsku dalo više od 600 boraca, što nikada niko ne smije zaboraviti jer ako se izgubi sjećanje na njih i veza sa njihovim porodicama biće izgubljena i Srpska.

Predsjednik Regionalnog odbora Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić zahvalio je predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović što je nastavljeno sa praksom dodjeljivanja odlikovanja porodicama palih boraca Vojske Republike Srpske, što je velika satisfakcija njihovim porodicama.

Miladin Rebić, otac maloljetnog poginulog borca Vojske Republike Srpske Radomira iz Miljevine /Foča/, rekao je da je ponosan kada vidi da institucije Srpske nisu zaboravile na poginule borce i njihove porodice.

Supruga poginulog borca Sretena Radovića iz Čajniča, Dobrina rekla je da joj ovo odlikovanje znači jer zna da žrtva njenog muža nije zaboravljena, te da neko misli i brine o njegovoj porodici.

Posthumna odlikovanja uručena su članovima porodica Miodraga Delića, Radomira Lazarevića, Novice Mihajlovića, Nenada Savića, Milivoja Škišine, Muharemović Dana sa Pala, Milinka Kovačevića iz Istočnog Novog Sarajeva i Sava Vulete iz Istočne Ilidže.

Odlikovanja su uručena i porodicama Јovana Maričiću sa Sokoca, Sretena Radovića iz Čajniča, te Nike Simovića, Vidoja Kunarca i Radomira Rebića iz Foče.