latinica  ћирилица
06/11/2019 |  16:51 | Autor: SRNA

Svjedok bez informacija o zarobljenicima odreda "El mudžahedin"

U nastavku suđenja bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće, svjedok odbrane Fadil Imamović izjavio je da su organi u vojsci mogli imati informacije o zarobljenicima odreda "El mudžahedin", ali da o tome nije znao ništa.
Suđenje Sakibu Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje Sakibu MahmuljinuFoto: RTRS

Tokom unakrsnog ispitivanja tužilac Sedin Idrizović predočio je Imamoviću, koji je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 35. divizije takozvane ABiH, dokumente potčinjenih i pretpostavljenih jedinica.

U redovnom borbenom izvještaju 328. brigade navodi se da je četa ove jedinice 11. septembra 1995. godine zarobila 61 vojnika i da ih je odred "El mudžahedin" preuzeo, na šta je svjedok rekao da su tada to bile uobičajene informacije i da su se svi bavili borbenim aktivnostima.

On je naveo da je on za vrijeme akcije "Farz" bio u komandi divizije, a da su izvještaji dostavljani na istureno komandno mjesto, gdje je bio komandant, prenosi Birn.

Na pitanje da li mu je poznato da je njegov zamjenik Hamdija Šljuka išao u kamp odreda da provjeri informacije o otmici zarobljenika, Imamović je rekao da to nije znao, dodavši da je bilo moguće da su njegovi referenti imali detaljnije informacije sa terena koje su prosljeđivali komandantu.

Tužilac je pitao svjedoka zašto se u dokumentu 35. divizije iz jula 1995. pominje 11 zarobljenika odreda "El mudžahedin" u selu Livade, kao i da je s njima razgovarao obavještajac.

Imamović je ponovio da je, prije nego što je otjeran, uspio uzeti osnovne podatke od tri zarobljenika koja je vidio, kao i da ne zna da li je neko poslije njega dolazio.

Svjedok je ostao pri stavu da je obuka koju su vršili pripadnici odreda "El mudžahedin" za pripadnike takozvane ABiH bila kontraproduktivna.

Tužilac mu je predočio izvještaj 35. divizije u kojem se navodi da su pripadnici odreda "svojim moralom i načinom života postali uzor našim borcima", na šta je Imamović odgovorio da su to navodi pomoćnika komandanta za moral.

Sudiju Miru Smajlović interesovalo je da li je ta obuka bila dobrovoljna ili obavezna, na šta je svjedok rekao da je bila više na principu dobrovoljnosti.

Na njeno pitanje ko je prepoznao vrijednosti odreda "El mudžahedina" da bi oni edukovali pripadnike takozvane ABiH, Imamović je odgovorio "komanda divizije" i to "prevashodno da bi se prihvatile ratne vještine".

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa takozvane ABiH, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 zarobljena srpska civila i vojnika.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. novembar.