latinica  ћирилица
06/11/2019 |  17:46 ⇒ 17:46 | Autor: SRNA

Srpska poziva FBiH na uspostavljanje održivog dogovora (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je danas u ime Republike Srpske poziv Federaciji BiH za uspostavljanje novog i održivog dogovora unutar BiH o svim pitanjima.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

- Republika Srpska nije čak protiv da se razgovara o tome da na nivou BiH ostane određeni oblik suda i tužilaštva, ali je sigurno protiv ovoga što imamo sad. Tražićemo od FBiH da obavimo taj razgovor i da se o tome napravi sporazum da bi se to moglo tretirati kao dogovor dva entiteta - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Dodik je naveo da bi ignorisanje zahtjeva Srpske za pregovore mogli dovesti do toda da se istupi iz sporazuma u kojima je do sada učestvovala.

- Naš prvi zahtjev nije da istupimo, nego da razgovaramo i pokušamo doći do rješenja privhatljivih za sve - naglasio je Dodik.

On je podvukao da ozbiljnu smetnju tim nastojanjima predstavlja visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji želi da ostane u BiH kako bi branio pravno nasilje i kriminal koji su dugo godina sprovodili njegovi prethodnici u BiH, te istakao da je veoma bitno da se zna da je Srpska spremna na dijalog.

- Јedini način da se stvari prenesu na nivo BiH jeste da se dva entiteta dogovore kao strane. Dva entiteta su strane u sporazumijevanju u okviru BiH. Samo ono što se dva entiteta dogovore da se prenese na nivo BiH može da se uspostavi kao zajednička nadležnost i, u tom pogledu, postoje samo tri od 80, koliko je visoki predstvnik oteo i nametnuo - a to su vojska, Visoki sudski i tužilački savjet i treći vezano za indirektne poreze - precizirao je Dodik.

Dodik je pojasnio da nema sporazuma o Ageniciji za istrage i zaštitu /Sipa/, Obavještajno-bezbjednosnoj službi /OBA/, koncesijama, Sudu i Tužilaštvu BiH, što je antiustavno postavljeno i neodrživo.

On je naglasio da je Republika Srpska ulazila u sporazumijevanje pod pritiskom, kao što je govorio biviši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun da je "zavrtao ruke i vršio pritisak".

Dodik je ukazao da međunarodna konvencija jasno govori o tome da ono što je urađeno pod pristikom i silom nije pravno valjano.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da Republika Srpska ne može imati povjerenja u Incka, ističući da će biti odbačen svaki pokušaj nametanja odluka bonskim ovlaštenjima.

- Neprihvatljivo je ono što je rekao da će iduće godine nametnuti odluku o zabrani negiranja genocida u Srebenici. Nije se desio genocid i ne može on da nameće te odluke. To su odluke za organe BiH. Prošlo je vrijeme kada je on to radio. To se neće poštovati - poručio je Dodik.

On je napomenuo da se uskoro navršavaju pune 24 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i da je vidljivo da je bilo masovnog kršenja Aneksa deset od visokog predstavnika u BiH koji se odnosio navijački i podržavao sve politike bošnjačkog naroda, a sve što su imali Srbi u skladu sa Dejtonskim sporazumom pokušao da devastira.

Dodik je odbacio tvrdnje koje su iznesene pred Savjetom bezbjednosti UN o "pokušajima odvajanja", napominjući da u Republici Srpskoj ne postoji bilo kakva aktivnost vezana za otcjepljenje.

- U Republici Srpskoj u ovom trenutku postoji aktivnost i želja da se dogovorom usklade odnosi u BiH, kako bi ona mogla da funkcioniše. Srpska svakom jasno stavlja do znanja da nije spremna da trpi torturu visokog predstavnika i da za nju u budućnosti može da bude opcija i njen samostalni status. Mi to i ne krijemo - rekao je Dodik.

Povezane vijesti:

Dodik: Јedini remetilački faktor za formiranje vlasti na nivou BiH je SDA

Bošnjački političari žele da vladaju Centralnom bankom (VIDEO)