latinica  ћирилица
06/11/2019 |  18:18 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

U ponedjeljak posebna sjednica NSRS o neustavnoj transformaciji "Dejtona"

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, u ponedjeljak, 11. novembra, iznijeće stav o neustavnoj transformaciji BiH.

Kolegijum je zakazao posebnu sjednicu, a mogućnost obraćanja imaće predstavnici svih političkih partija. Međutim, vladajući i opozicija o ovom pitanju nisu jedinstveni.

Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske – jedina je tačka dnevnog reda, o kojoj će se u ponedjeljak izjašnjavati poslanici. Održavanje sjednice predložila je vladajuća koalicija, koja je informaciju i pripremila i podijelila u tri segmenta.

- Okolnosti i priroda dejtonske strukture BiH, zatim segment neustavnih intervencija na Ustav BiH. Na kraju postoji jedan segment informacije gdje su nabrojane i obaveze institucija Republike Srpske da stanu u zaštitu vladavine prava i Dejtonskog sporazuma - rekao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS.

U SDS-u i PDP-u smatraju da se sjednicom daje nepotrebna važnost deklaraciji SDA i da će doprinijeti jačanju tenzija.

- Neće biti rezultata od te sjednice. Možemo napraviti i napričati zaključak na 100 strana, na pola strane - ti zaključci se neće "pikati" - tvrdi Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

- Mislim da bi i rasprava na Posebnoj sjednici NSRS, a i u ovoj fazi pripreme bila mnogo racionalnija i drugačija da smo i mi iz opozicionih stranaka pozivani na vrijeme da učestvujemo u pripremi sjednice - smatra Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS.

Žunić od opozicije očekuje da će shvatiti da je došlo vrijeme za zajedničko zauzimanje stavova. Objasnio je i zbog čega ih nisu pozvali na zajedničku pripremu sjednice.

- Mi smo u ovom trenutku potpuno različite politike i ovaj koncept koji mi zastupamo siguran sam da oni ne bi na pravi način ni prepozali - ističe Žunić.

Kako na sjednicu gledaju predstavnici Bošnjaka u parlamentu Srpske, biće poznato u petak, nakon Predsjedništva SDA. Kolegijumu nisu prisustvovali, jer su to mjesto izgubili nakon što je Senad Bratić smijenjen s funkcije potpredsjednika.