latinica  ћирилица
06/11/2019 |  18:33 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Sarajevo: Konferencija o klimatskim promjenama

Јedan od najvećih uzročnika smrti u svijetu je zagađenost vazduha, upozorila je švedska princeza Viktorija, otvarajući u Sarajevu konferenciju o klimatskim promjenama. Kada je riječ o ekološkim projektima, najveći donator u BiH je Švedska.

Zagađenje vazduha jedan je od vodećih uzroka smrti i u BiH, istakla je švedska prestolonasljednic, konstatujući da je za rješavanje globalnog problema neophodna razmjena iskustava.

- Klimatske promjene ugrožavaju život ljudi i zbog toga se ovi izazovi ne smiju omalovažavati. Ovo je prilika da se istraže novi načini za ublažavanje klimatskih promjena i prilagođavanje novoj klimatskoj situaciji - naglasila je princeza Viktorija.

Projekti koje Švedska finasira u BiH vrijedni su više od 10 miliona evra.

Izabela Lovin, zamjenica premijera Švedske, kaže da smo prva generacija koja ima znanje o klimatskim promjenama i posljednja koja može učiniti nešto u vezi s tim.

Podršku Kraljevine Švedske ističe i potpredsjednica Vlade i Srpske i ministar za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić, navodeći da je samo za projekat "Zeleni ekonomski razvoj", švedska razvojna agencija izdvojila 13,4 miliona dolara.

Klimatske promjene već decenijama ostavljaju posljedice i u BiH, a najteže su poplave 2014, kada je pod vodom bila polovina BiH.

- Zbog uticaja klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja od 1990. godine do kraja 2018. BiH su zadesile 23 prirodne katastrofe. Direktna materijalna šteta procijenjena je na 841 milion dolara, a što je najtragičnije, izgubljeno je 46 života - dodaje Golićeva.

Ona je i sa današnje konferencije, u ime 230.000 stanovnika koji žive uz rijeku Unu, uputila apel diplomatskom koru u BiH, da spriječi izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gora u Dvoru u Hrvatskoj, uz granicu s BiH.