X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
06/11/2019 |  19:45 ⇒ 20:58 | Izvor: sputniknews.com

Rusija došla u posjed tajne izraelske rakete

Rusija je u Siriji došla u posjed modernizovane izraelske rakete klase zemlja-vazduh, koja je bila lansirana iz raketnog sistema "Davidova praćka", javljaju mediji.
Rusija došla u posjed tajne izraelske rakete (foto: AP Photo / Ministry of Defense) -
Rusija došla u posjed tajne izraelske rakete (foto: AP Photo / Ministry of Defense)

Navodi se da je raketa bila lansirana 23. jula 2018. godine. Sirijske snage su krenule na lice mjesta i pronašle praktično neoštećenu raketu. Ona je bila prebačena na rusko-sirijsku vojnu bazu, odakle je bila poslata u Moskvu na dalje istraživanje, piše Јerusalim post.

Izraelska vojska je pre dve godine dobila sistem "Davidova praćka", dok je 23. jula 2018. godine bio prvi put upotrebljen. Sistem je aktiviran nakon lansiranja iz Sirije dve rakete "Točka", piše Mignjuz.

Prema podacima portala, sistem PVO "Davidova praćka" nije presreo sirijske rakete koje nisu doletele do Izraela — eksplodirale su na izraelskoj teritoriji. “Davidova praćka“ je lansirala dve rakete, od kojih se jedna sama uništila iznad Golana.

Navodi se da su rakete-presretači "Davidove praćke" najskuplje na svijetu i koristi ih izraelska vojska. Gdje su tačno instalirani ovi sistemi, ostaje vojna tajna.

"Davidova praćka" radi na udaljenosti do 400 kilometara i direktan je konkurent "S-400", navodi portal.