latinica  ћирилица
07/11/2019 |  08:02 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja za stradanje srpskih civila na Čemernu

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje optuženima za zločine nad srpskim civilima u ilijaškom selu Čemerno 1992. godine.
Suđenje za zločine u selu Čemerno kod Ilijaša - Foto: RTRS
Suđenje za zločine u selu Čemerno kod IlijašaFoto: RTRS

Tužilaštvo BiH tereti Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. zajedno sa drugim licima svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optužnica bivše pripadnike Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH tereti da su 10. juna 1992. napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba koji su mučeni i ubijani.

Tokom ročišta u četvrtak, 31. oktobra, svjedok Tužilaštva BiH Senad Јašarspahić svjedočio je o planiranju napada na haubice koje su bile locirane u Čemernu.

Јašarspahić, koji je do ranjavanja 5. juna 1992. bio komandir čete takozvane Armije BiH na Vlahinjama, lokalitetu granatiranom iz pravca Čemerna, rekao je da je u četi bilo ljudi iz porodica Smolo, Sikira, Škulj, te da je tog dana u granatiranju ranjen u rame i glavu i prebačen u bolnicu u Visoko.

Kada je riječ o planiranju napada na selo Čemerno, svjedok je ispričao da su haubice locirane između 1. i 5. juna, a da je planiranje napada i crtanje po kartama bilo 5. juna 1992. godine.

Јašarspahić je potvrdio da nije bio neposredni učesnik napada na selo Čemerno, ali da je kasnije u bolnici čuo da je izvršen zadatak, da su haubice neutralizovane tako što je jedna gurnuta niz liticu, a u drugu je stavljen eksploziv u koji je pucano.

On je, dok je bio u bolnici, čuo da je jedna žena tokom napada na Čemerno heklerom pucala iz štale i ubijena.

Svjedok Tužilaštva rekao je da je čuo da je optuženi Teufik Turudić nakon njegovog ranjavanja preuzeo komandu, iako nije učestvovao u planiranju napada na Čemerno.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.00 časova.