latinica  ћирилица
07/11/2019 |  08:18 ⇒ 11:20 | Autor: Agencije

Moskva: 78 godina od čuvene vojne parade (VIDEO)

Ruska vojska obučena u uniforme iz Drugog svjetskog rata marširala je danas Crvenom trgom u Moskvi kako bi rekonstruisala paradu održanu tokom rata.
Moskva: Generalna proba marša posvećenog godišnjici vojne parade (Foto: Sputnik/Ilья Pitalev) -
Moskva: Generalna proba marša posvećenog godišnjici vojne parade (Foto: Sputnik/Ilья Pitalev)

Parada održana 7. novembra 1941. godine postala je simbol sovjetske hrabrosti i odlučnosti usljed prijetnje od mnogo jačeg neprijatelja.

Rekonstrukcija čuvene parade predstavlja podsjećanje na herojske momente ruske istorije, na hrabrost i postojanost branilaca Moskve koji su pravo sa parade otišli na front.

U novembru 1941. njemačka vojska je brzo napredovala ka Moskvi, a linija sovjetske odbrane je na nekim mjestima bila i na samo 30 kilometara od grada.

U rano jutro 7. novembra na Crvenom trgu je počela parada u čast godišnjice Oktobarske revolucije. Na njoj je učestvovalo više od 28.000 vojnika koji su direktno sa parade odmarširali u borbu.

Po uticaju na događaje, istoričari tu paradu porede sa važnom vojnom operacijom jer je imala veliki uticaj na podizanje morala vojske i cijelog Sovjetskog Saveza jer je pokazala da se Moskva ne predaje.

Oktobarska revolucija izvedena je 7. novembra (25. oktobra po starom kalendaru) 1917. godine. Tokom političkih događaja koji su se odvijali u tadašnjoj Rusiji u Petrogradu (od 1924. Lenjingrad, od 1991. Sankt Peterburg), svrgnuta je privremena vlada i proglašena vlast Sovjeta radničkih i vojničkih poslanika.

Širom države prenos vlasti sa organa vlasti Privremene vlade na revolucionarne odbore i Sovjete odvijao se od  jeseni 1917. do proljeća 1918. godine.