latinica  ћирилица
07/11/2019 |  10:31 ⇒ 12:44 | Autor: SRNA

Pećanac: Gradsko vijeće u Bihaću krši Dejtonski sporazum

Predsjednik Saveza srpskih udruženja FBiH Brane Pećanac izjavio je danas Srni da je Gradsko vijeće u Bihaću davanjem saglasnosti da na lokaciji Lipa bude formiran privremeni prihvatni centar za migrante direktno narušilo Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se odnosi na povratak i integraciju izbjeglog stanovništva.
Brane Pećanac - Foto: SRNA
Brane PećanacFoto: SRNA

Pećanac je istakao da je na području Lipe, između Bihaća i Bosanskog Petrovca, prije rata živjelo oko 300 srpskih stanovnika, koji su protjerani i nisu im obezbijeđeni uslovi za povratak.

- Odluka Gradskog vijeća Bihać podliježe i krivičnoj odgovornosti jer je u članu 178 Krivičnog zakona navedeno da će biti krivično gonjen svako ko bi narušio i onemogućio povratak stanovništva na svoja ognjišta. Јedna naša članica, Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH, čim je dobila saznanja da bi se ovo moglo desiti podnijela je krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u gradu Bihaću - naglasio je Pećanac.

On je podsjetio da je Savez srpskih udruženja ranije usvojio zaključke da će se svim legitimnim sredstvima boriti protiv nastojanja da migrantski centri budu formirani na područjima u FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom.

- Nećemo to dozvoliti i nećemo odustati od naše borbe - naveo je Pećanac.

Gradsko vijeće Bihaća dalo je juče saglasnost da na lokaciji Lipa, kao jedinoj koja je u gradskom vlasništvu, bude formiran privremeni prihvatni centar za migrante.

Lokacija je predložena sa namjerom da migranti budu izmješteni van naseljenih područja u Bihaću.