latinica  ћирилица
07/11/2019 |  11:24 | Autor: SRNA

U MIP-u do sada izvršena tri inspekcijska nadzora

Upravni inspektorat Ministarstva pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, postupajući po inicijativama Sindikalne organizacije MIP-a BiH za inspekcijski nadzor, od maja do jula izvršio je više inspekcijskih nadzora u MIP-u i tom prilikom izuzeo veću količinu dokumentacije, potvrđeno je za Srnu u ovom ministarstvu.
MIP BiH - Foto: RTRS
MIP BiHFoto: RTRS

Prvobitno je, putem posrednog inspekcijskog nadzora, zatraženo izjašnjenje po predmetnoj inicijativi za inspekcijski nadzor kao i dostavljanje relevantnih dokaza, a po zaprimanju i analizi započeo neposredni inspekcijski nadzor koji se odvijao kroz do sada izvršena tri inspekcijska nadzora, navode u Ministarstvu pravde.

Prilikom vršenja inspekcijskih nadzora izuzeta je veća količina dokumentacije.

Na osnovu do sada nesporno utvrđenih činjenica postupajući upravni inspektor je, u skladu sa zakonom propisanim nadležnostima, 23. septembra donio rješenje kojim je MIP BiH naložio da se isprave određene utvrđene nepravilnosti.

- Analiza preostale izuzete dokumentacije je u toku, te ukoliko se utvrde druge nepravilnosti za koje Upravna inspekcija ima nadležnosti, naložiće njihovo ispravljanja, odnosno preduzeti druge zakonom propisane mjere - rečeno je u ovom ministarstvu.

Srna je ranije objavila da je Sindikalna organizacija MIP-a BiH poslala 7. maja Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde dokumentaciju koja vrvi od nepravilnosti i nezakonitosti u MIP-u, a na koju se se oglušili i ministar inostranih poslova Igor Crnadak i njegov šef kabineta Savo Škrba.

Identičnu dokumentaciju Sindikat MIP-a proslijedio je i Agenciji za državnu službu, kao i kabinetu samog ministra, zamjenika i skeretara. Dokumentacija sadrži veliki broj, između ostalog, primjera zloupotreba funkcije, stranačkog nepotizma /PDP/, kršenja nacionalne zastupljenosti u MIP-u, kršenja odluka i pravilnika, kao i dokaze da se na konkursima primaju isključivo partijske kolege i njima podobni. Dokumentacija sadrži 78 stranica dokaznog materijala.

Sindikat MIP-a je 21. maja ponovo poslao pismo u kome je ukazano na "direktno kršenje odluke koju je lično potpisao Crnadak, a koja se tiče uslova i načina upućivanja službenika u diplomatsko-konzularna predstavništva, kao i samog napredovanja u službi gdje postoji niz nedosljednosti.

U tekstu se dodaje da su prekršeni i sporazumi Predsjedništva BiH o rotaciji u DKP, kao i nacionalni balans po popisu iz 1991. godine.

Sindikat MIP-a ponovo je 5. avgusta dostavio materijal sa novim dokazima stranačkog nepotizma u ovom ministarstvu Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde.

Dobar dio navoda Sindikata MIP-a potvrđen je nalazom Upravnog inspektorata Ministarstva pravde koji im je dostavljen 26. septembra. Nakon pregledanih dosijea po prijavi Sindikata MIP-a u velikom broju slučajeva je pronađeno da nema potvrda o radnom stažu koje su obavezno navedene u svakom konkursu, kao i položenih javnih ispita koji su novozaposleni dužni položiti u roku od šest mjeseci nakon prijema u radni odnos.