latinica  ћирилица
07/11/2019 |  12:22 ⇒ 17:09 | Autor: SRNA

Banjalučki Univerzitet ulaže u vlastiti razvoj i školovanje studenata (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci je danas odražana svečana akademija povodom 44 godine rada Univerziteta u ovom gradu.
Svečana akademija povodom 44 godine banjalučkog Univerziteta - Foto: SRNA
Svečana akademija povodom 44 godine banjalučkog UniverzitetaFoto: SRNA

Akademiji, koja je održana u Narodnom pozorištu Republike Srpske, prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srpske i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, brojni prosvjetni radnici, gosti i zvanice iz javnog, naučnog, političkog i društvenog života.

Dodik i Gajanin (Foto: SRNA)

Srpski član Predsjedništva BiH čestitao je Univerzitetu u Banjaluci 44 godine rada, naglasivši da je svjestan koliko truda ova društveno odgovorna institucija ulaže u vlastiti razvoj i školovanje studenata.

On je ocijenio da je banjalučki Univerzitet najvažnija visokoškolska obrazovna ustanova Republike Srpske zajedno sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu.

- Radili smo i radićemo na važnim pitanjima za banjalučki Univerzitet da ga učinimo što jačim, važnijim i prilagođenijim potrebama društva. Želimo da uvedemo red u visoko obrazovanje, ali i kvalitet i odgovornost za školovanje kadra koji će biti konkurentan na tržištu rada - rekao je Dodik u obraćanju na svečanoj akademiji.

On je rekao da Srpska želi stabilan Univerzitet u Banjaluci, kojem će nastaviti da pruža logističku podršku i na planu poboljšanja materijalnog statusa zaposlenih i uslova rada za osoblje i studente.

- Želimo da bude još bolji i u tom pravcu radimo na reformi visokog obrazovanja koje treba da omogući i rješavanje pitanja njegove integracije u globalne tokove obrazovanja - istakao je Dodik.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević rekao je da su Univerzitet u Banjaluci i ista takva ustanova u Istočnom Sarajevu stubovi Srpske i njenog javnog obrazovanja.

- Danas smo na sjednici Vlade usvojili nacrte zakona o visokom obrazovanju i o obezbjeđenju kvaliteta u tom sektoru, što je početna stepenica dugogodišnje reforme u ovoj oblasti koja je ispred nas - rekao je Rajčević.

On je rekao da Univerzitet u Banjaluci prepoznaje i podržava ove reformske napore čiji su ciljevi internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija visokog obrazovanja.

Rektor Univerziteta u Banjaluci rekao je da se ta ustanova uspješno razvija i u svakom pogledu napreduje.

- To se odnosi na nastavne planove i programe, izlazne kompetencije studenata, studentski standard, naše učešće u međunarodnim projektima, kadrove i slično. Iz godine u godinu naši nastavnici imaju sve više publikacija u međunarodno prepoznatim časopisima - rekao je Gajanin.

Ovogodišnja dobitnica Zlatne plakete za studenta generacije Pravnog fakulteta u Banjaluci Milica Ristić izrazila je zahvalnost zbog toga što obrazovne institucije prepoznaju i nagrađuju trud i rad studenata.

- To je motiv da nastavimo da se trudimo, ali i dobar primjer za buduće generacije studenata u smislu da se učenje i ulaganje u sebe isplati - rekla je Ristićeva.

Osim Miloradu Dodiku, Povelja za doprinos razvoju Univerziteta dodijeljena je ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču i drugim pojedincija i institucijama, a Univerzitetu u Banjaluci jubilej je čestitala i predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Univerzitet u Banjaluci je vodeća visokoškolska obrazovna institucija u Srpskoj i drugi po veličini univerzitet u BiH. U njegovom sastavu je 17 fakulteta, nastava se izvodi na 64 studijska programa prvog ciklusa studija, 71 programu drugog ciklusa, te na 12 studijskih programa trećeg ciklusa studija.

Nastavu izvodi 811 nastavnika i saradnika u punom radnom odnosu, a angažovano je 170 nastavnika u dopunskom radnom odnosu, 168 gostujućih profesora iz inostranstva i 121 stručni saradnik za potrebe realizacije kliničke prakse.

Na Univerzitetu trenutno studira oko 17.000 studenata iz svih krajeva Srpske, ali i iz inostranstva. Do sada je diplome osnovnih studija steklo 43.044 studenta, 835 studenata master studija, 1.437 magistara i 697 doktora nauka.