latinica  ћирилица
07/11/2019 |  13:21 ⇒ 13:22 | Autor: klix.ba

Crnadak propustio više od pola sjednica Savjeta ministara

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak koji je nedavno izjavio da će “stvari biti puno bolje kada se sjednice budu održavale redovno“ nije prisustvovao na skoro 50 odsto sjednica Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.
Igor Crnadak - Foto: RTRS
Igor CrnadakFoto: RTRS

Prema podacima iz Generalnog sekretarijata Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Savjet ministara u periodu od imenovanja do danas održao je ukupno 203. sjednice.

Riječ je o redovnom i vanrednom zasjedanju Savjeta ministara BiH.

Na svim održanim sjednicama prisustvovao je jedino predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić dok je najmanje prisutan bio predstavnik Ministarstva inostranih poslova BiH, odnosno ministar Igor Crnadak. Prema podacima Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH Crnadak je prisustvovao na samo 94 sjednice.

Ovo je posebno zanimljivo s obzirom na nedavnu izjavu upravo Crnadka koji je kritikovao održavanje telefonske sjednice na kojoj je usvojen izvještaj Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH ističući da bi sjednice trebalo održavati redovno uprkos tome što je rijetko kada viđen na redovnom zasjedanju državne vlade.

U prošlom sazivu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Crnadak je često bio predmet prozivki državnih parlamentaraca jer skoro nikada nije dolazio na sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH. Poslanici u Predstavničkom domu PSBiH, jednom prilikom kada je Crnadak došao na sjednicu, otvoreno su se šalili da prisustvuju istorijskom trenutku: ukazanju ministra inostranih poslova BiH u zgradi zakonodavne vlasti.

Svoj nedolazak na sjednice Parlamentarne skupštine BiH, ali i Savjeta ministara BiH Crnadak je pravdao čestim putovanjima koja su doduše i očekivana jer obavlja dužnost ministra inostranih poslova BiH.

Na većini sjednica Savjeta ministara BiH bili su prisutni ministra finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (196), ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović (195), ministar pravde BiH Јosip Grubeša (185) i ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac (181).

Nešto manje sjednicama su prisustvovali ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović (167), ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić (164) i ministarka odbrane BiH Marina Pendeš (159).

Važno je istaći kako nije moguće izvući precizne podatke koji se odnose na prisustvo predstavnika Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH sjednicama Savjeta ministara BiH jer su se u ovom ministarstvu smijenila dva ministra i to Slavko Matanović i Ismir Јusko dok trenutno ministarstvom upravlja zamjenik ministra Saša Dalipagić.

Matanović je bio ministar u mandatu od 1. aprila do 10. decembra 2015. godine, odnosno osam mjeseci. Nakon njegove smjene Ministarstvom komunikacija i saobraćaja BiH rukovodio je zamjenik ministra Saša Dalipagić sve dok 11. maja 2016. godine Ismir Јusko nije imenovan za ministra. Јusko se sa pozicije državnog ministra povukao 26. decembra 2018. godine i od tad pa do danas ministarstvom ponovo upravlja Dalipagić.