latinica  ћирилица
07/11/2019 |  13:55 ⇒ 13:57 | Autor: RTRS

Ratni vođa "Terminator" iz Konga osuđen na 30 godina zatvora

Ntaganda je u julu proglašen krivim po 18 tačaka za ratne zločine i zločina protiv čovječnosti u etničkom sukobu u regionu Konga bogatom mineralima od 2002-2003. godine
Bosko Ntaganda (Foto: United Nations) -
Bosko Ntaganda (Foto: United Nations)

Međunarodni krivični sud osudio je kongoanskog ratnog vođu Boska Ntagandu, poznatog kao "Terminator", na 30 godina zatvora, nakon što je osuđen za zločine, uključujući ubistva, silovanja i seksualno ropstvo.

Ntaganda je u julu proglašen krivim po 18 tačaka za ratne zločine i zločina protiv čovječnosti u etničkom sukobu u regionu Konga bogatom mineralima od 2002-2003. godine, prenio je AP.

Ntaganda je rođen i odrastao u Ruandi. U tinejdžerskom dobu, nakon što su počeli napadi na njegove sunarodnike etničke Tutsije je pobjegao u DR Kongo. Ntagena se sa 17 godina pridružio pobunjenicima. Borio se prvo zajedno sa Patriotskom vojskom Ruande početkom devedesetih, te učestvovao u rušenju ruandske vlade nakon genocida počinjenog u Ruandi. Nakon toga pridružio se Patriotskim snagama Konga.

Godine 2006. MKS ga je optužio za regrutovanje djece vojnika. Isto tako je optužen da je bio zadužen za grupe koje su izvršile masakr nad 150 ljudi u Kivaniju 2008. godine. Godinu dana kasnije je imenovan generalom Oružanih snaga DR Kongo. Već 2012. godine napušta vojsku DR Kongo s odanim vojnicima i sukobljava se sa vladinim snagama.

Godine 2013. predaje se Američkoj ambasadi u Kigaliju, nakon podjele u pobunjeničkoj grupi. Analitičari smatraju da je riječ o činu samoodržanja, podstaknutom opasnošću u kojoj se našao nakon što je izgubio moć unutar pobunjeničke grupe M23.

Izvor: Telegraf.rs