latinica  ћирилица
07/11/2019 |  14:22 ⇒ 16:27 | Autor: RTRS

Čović: Sljedeće sedmice sastanak u Sarajevu; Izetbegović: Postići kompromis (FOTO)

U Mostaru je održan sastanak delegacija HDZ-a BiH i SDA.
Čović i Izetbegović (Foto: Avaz/M. Smajkić) -
Čović i Izetbegović (Foto: Avaz/M. Smajkić)

Stranačke delegacije predvodili su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, a ključna tema sastanka bilo je formiranje vlasti na nivou BiH.

Sastanak HDZ i SDA (Foto: Avaz/M. Smajkić)

Čović je nakon sastanka rekao da je potrebno što prije formirati vlast na nivou BiH.

- Mislim da ćemo sljedeće sedmice razgovarati u Sarajevu. Mnoge teme koje nas opterećuju stavićemo na sto i pokušati naći rješenja. Razgovaraćemo da svi naši predstavnici u izvršnoj vlasti rješavaju probleme kako bi se ekonomsko stanje u zemlji stabilizovalo - rekao je Čović.

On je dodao da su delegacije HDZ-a i SDA razgovarale o Izbornom zakonu i iznijele svoje stavove, te da će biti organizovani sastanci ekspertskih timova obje stranke o ovom pitanju.

- Iznijeli smo sve šta je problematično. Obvezali smo se da imaomo dinamiku razgovra i da stvaramo abijent koji nudi pomirenje. Sve je to u funkciji da BiH profunkcioniše na svom evropskom putu, ali i unutarašnjoj stabilnosti - rekao je Čović.

Delegacija HDZ (Foto: Avaz/M. Smajkić)

Lider SDA je rekao da je na sastanku razgovarano o principima kompromisa, istakavši da HDZ smatra da Godišnji nacionalni program za NATO ne bi trebalo vezati za imenovanje novog predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali da se SDA s tim ne slaže.

Izetbegović smatra da je izlaz iz situcije, u kojoj Savjet ministara još uvijek nije formiran, postizanje kompromisa, pri čemu bi svi trebalo da naprave neke iskorake.

- Približavamo se tome da se definišu principi na federalnom nivou. Da ima spremnosti na kompromis, to se danas osjetilo. Postoji jedna spremnost i mislim da će se u tom smijeru krenuti. Treba sprovesti presude Ustavnog suda i presude Suda za ljudska prava - dodao je on.

Izetbegović je naveo da je na današnjem sastanku dogovoren zajednički nastup SDA i HDZ-a na lokalnim izborima u mjestima gdje su Hrvati i Bošnjaci manjina.

- SDA je zainteresovana za rotiranje nekih ministarstva u Vladi Federacije. Ohrabrićemo HDZ i SDA da formiraju novi saziv i da krenu u tom smjeru. Dogovorili smo se i da na lokalnim izborima u opštinama gdje Hrvati i Bošnjaci čine manjinu, koordinišemo aktivnosti i da zajednički faktički nastupimo na lokalnim izborima - rekao je on.