X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
07/11/2019 |  14:28 ⇒ 14:31 | Izvor: SRNA

Radanović: Srbi će po svaku cijenu braniti srpsko selo Lipa

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović izjavio je Srni da će se Srbi organizovati i po svaku cijenu spriječiti da migranti iz Bihaća budu prebačeni u srpsko selo Lipa.
Đorđe Radanović - Foto: SRNA
Đorđe RadanovićFoto: SRNA

- Drugačije to ne može proći. Mi ćemo se organizovati po svaku cijenu. Lipa je srpsko selo okruženo srpskim selima i ne postoji nikakva varijanta prema kojoj bi se islamsko stanovništvo tu naselili - rekao je Radanović.

To je, naglašava on, selo sa tri srpska groblja i pravoslavnom crkvom starom 200 godina, i potencijalno naseljavanje migranata na ovo područje apsolutno liči na islamizaciju srpskih sela u Unsko-sanskom kantonu.

- Mi smo u kontaktu sa Srbima u selima Lipa, Dubovsko, Doljani, Gorjevac, Teočak, Gornje Suvaje, i svi ti ljudi spremni su da dođu i da svojim tijelima brane Lipu - poručio je Radanović.

On je najavio mogućnost blokade ne samo puta Bihać - Petrovac nego i drugih vitalnih saobraćajnica.

Prema njegovim riječima, ni Unsko-sanski kanton niti grad Bihać nisu nadležni za migrantsku krizu, jer je taj problem u nadležnosti organa na nivou BiH, a ne lokalne samouprave.

- Vlasti u Unsko-sanskom kantonu i gradu Bihaću rizikuju da sruše Aneks sedam Dejtonskog sporazuma, a to podrazumijeva i rizik za Bošnjake u Kotorskom, Kozarcu, Јanji, Kozluku, Cerskoj ili Srebrenici. Ako na jednom mjestu, konkretno u srpskom selu Lipa, padne Aneks sedam, pašće i u Republici Srpskoj i u naseljima u Federaciji BiH - kaže Radanović.

Gradsko vijeće Bihaća dalo je juče saglasnost da na lokaciji Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca, kao jedinoj koja je u gradskom vlasništvu, bude formiran privremeni prihvatni centar za migrante.

Lokacija je predložena sa namjerom da migranti budu izmješteni van naseljenih područja u Bihaću.