latinica  ћирилица
07/11/2019 |  15:17 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Obilježeno 44 godine banjalučkog Univerziteta (FOTO/VIDEO)

Univerzitet u Banjaluci obilježio je 44 godine postojanja. Na svečanoj akademiji uručene su zlatne plakete za 17 najboljih diplomiranih studenata. Manifestaciji je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, kome je Univerzitet u Banjaluci dodijelio Povelju za stalni i konkretan doprinos razvoju te visokoškolske ustanove.

Među 17 najboljih studenata kojima su uručene zlatne plakete je i Milica Ristić koja je student generacije Pravnog fakulteta. Zlatna plaketa koju je primila, za nju predstavlja dokaz da se trud i rad isplate.

- To je motiv da nastavimo da se trudimo, ali i dobar primjer za buduće generacije studenata u smislu da se učenje i ulaganje u sebe isplati - izjavila je dobitnica zlatne plakete Milica Ristić.

Svečana akademija povodom 44 godine banjalučkog Univerziteta (Foto: Srna)

Kako bi nastavio da obrazuje kvalitetan stručni kadar i unaprijedilo visoko obrazovanje u Srpskoj, Univerzitet je spreman na sve vrste reformi, poručio je rektor ove visokoškolske ustanove. Dodao je i da u ovom trenutku Univerzitet ima kapacitet da se uspješno razvija i napreduje.

- To se odnosi na nastavne planove i programe, izlazne kompetencije studenata, studentski standard, naše učešće u međunarodnim projektima, kadrove i slično. Iz godine u godinu naši nastavnici imaju sve više publikacija u međunarodno prepoznatim časopisima - izjavio je rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

Za ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Banjalučki univerzitet je stub Republike Srpske i nosilac njenog obrazovnog razvoja.

- Nadam se da će u godinama ispred nas kvalitet visokog obrazovanja u Srpskoj biti daleko veći s ciljem da se integrišemo u evropske i regionalne tokove. Mislim da je pred nama u tom smislu svijetla budućnost - rekao je ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Univerzitet u Banjaluci najvažnija je visokoškolska obrazovna ustanova Republike Srpske zajedno sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kome je uručena Povelja za doprinos razvoju Univerziteta.

- Želimo da bude još bolji i u tom pravcu radimo na reformi visokog obrazovanja koje treba da omogući i rješavanje pitanja njegove integracije u globalne tokove obrazovanja - naglasio je Dodik.

Povelja za doprinos razvoju Univerziteta dodijeljena je ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču i drugim pojedincija i institucijama, a Univerzitetu u Banjaluci jubilej je čestitala i predsjednik Srpske Željka Cvijanović.