latinica  ћирилица
07/11/2019 |  15:42 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Srpski povratnici ponovo zaprijetili blokadama puteva

Nećemo dozvoliti da se migranti smjeste u Lipu, i koristićemo sve legitimne načine da to spriječimo, poručeno je iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH. Raseljeni Srbi iz Lipe i okolnih srpskih sela upozoravaju da će, ukoliko bude potrebno, u znak protesta blokirati puteve.

Raseljeni Srbi iz Lipe tvrde da već godinama žele da se vrate na vijekovna ognjišta.

Svih ovih godina, kažu, nadležnim Kantonalnim i Federalnim vlastima slali su zahtjeve za pomoć, kako bi obnovili porušene domove i obezbijedili elementarne uslove za život u ovom mjestu.

- Јa želim da se vratim tamo, da obnovim svoje imanje. Imamo tri kuće koje su bile prije rata, gdje su živjeli moji roditelji. Kad god apliciramo, oni nas odmah odbiju. Ne znam koji je razlog. Traže od nas kao jedan od uslova da nemamo imovine u Republici Srpskoj, i drugi, najgori, potvrdu da smo tamo živjeli 1991. godine - kaže Boško Romić iz Lipe.

Sačinjen je i spisak od 250 ljudi koji su spremni da se vrate u Lipu i okolna srpska sela. Međutim njihov povratak, kako ističu, godinama se opstruiše. Zbog toga su oštro reagovali na najavu da bi u Lipu mogli da budu naseljeni migranti.

Protiv bihaćkog gradskog rukovodstva, koje je Lipu zvanično ponudilo kao lokaciju za smještaj migranata, podnijeli su tužbe.

- Oni u Lipu mogu ući samo ako su spremni da uhapse ili ubiju 50 Srba. Mi ćemo se organizovati, doći na skretanje za Lipu i može se tamo sa migrantima ući samo uz upotrebu sile od strane policije - rekao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji.

Ovo je još jedan dokaz nastojanja bošnjačke političke elite da problem riješi baš na ovaj način, poručio je srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je dodao da je migrantska kriza na vrhuncu, a da nadležni sa bh. nivoa nemaju plan za njeno rješenje.

- Sa nivoa BiH koja ima nadležnost za migracije apsolutno ništa nije učinjeno da se to pitanje sistematski riješi, ono danas ostaje otvoreno, i sve je veći problem u BiH - kategoričan je Dodik.

Dodik je poručio da je neprihvatljivo da se migrantski kampovi lociraju u bilo kojem srpskom naselju, i dodao da će se tome suprotaviti.