latinica  ћирилица
07/11/2019 |  15:46 ⇒ 15:51 | Autor: SRNA

Izdavačka kuća: Mijatovićeva treba da zna da "fakti ne lažu", a zna se i čija je ona kći

Uredništvo Izdavačke kuće "Filip Višnjić" saopštilo je da je komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović iznijela krive i zlonamjerne interpretacije na račun Ministarstva odbrane Srbije nakon organizovanja promocije knjige "Tuzlanska kapija - režirana tragedija", autora Ilije Brankovića u izdanju te izdavačke kuće.
Promocija knjige: Tuzlanska kapija - režirana tragedija - Foto: SRNA
Promocija knjige: Tuzlanska kapija - režirana tragedijaFoto: SRNA

- Gospođa Mijatović je bezočno i suprotno proklamovanom stavu - da je iskreno suočavanje sa prošlošću suština pomirenja i konstruktivne saradnje između različitih zajednica, iznela notornu neistinu da knjiga `Tuzlanska kapija - režirana tragedija` predstavlja `propagiranje neistina i dezinformacija` - ističu iz ove beogradske izdavačke kuće.

U saopštenju se dodaje da je "Filip Višnjić" stara i ugledna izdavačka kuća koja pažljivo bira svoje autore, saradnike i urednike, a samim tim i naslove, a da je više nego očigledno da Mijatovićeva ovu knjigu nije ni otvorila.

- Kako je riječ o neoborivim dokazima, pozivamo gospođu Mijatović da detaljno pročita knjigu i da onda, ako joj to savest dozvoli, ponovi svoju ocenu da se radi o `falsifikovanju činjenica o ratnom zločinu`- navode iz Izdavačke kuće i poručuju da fakti ne lažu.

U saopštenju se podsjeća da je Dunja Mijatović kćerka Tatjane Ljujić-Mijatović, koja je za vrijeme građanskog rata u BiH bila aktivni član Predsjedništva Alije Izetbegovića i član Vrhovne komande takozvane Armije BiH u okviru koje su djelovali odred mudžahedina, 7. muslimanska, Patriotska liga, Zelene beretke koji su počinili najveće zločine nad Srbima u Sarajevu i BiH.

Uredništvo Izdavačke kuće "Filip Višnjić" zaključuje da ovi detalji mogu donekle objasniti iznesene stavove Dunje Mijatović, te postavlja pitanje da li su njene izjave zaista usmjerene ka pomirenju u regionu, a u duhu mira, tolerancije i uzajamnog poštovanja.

U Domu Vojske Srbije u utorak, 5. novembra, promovisana je knjiga "Tuzlanska kapija-režirana tragedija", autora Ilije Brankovića.

Mijatovićeva je dan poslije kritikovala Ministarstvo odbrane Srbije zbog organizovanja promocije te knjige u kojoj se, kako kaže, falsifikuju činjenice o ratnim dešavanjima u BiH.

Sud BiH osudio je 2014. godine generala Novaka Đukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske, u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topa kalibra 130 milimetara granatira Tuzlu sa Ozrena, pri čemu je poginulo 71, a ranjeno 150 lica.

Odbrana generala Đukića potom je podnijela Sudu BiH zahtjev za obnovu postupka, jer posjeduje dokaze o tome da do tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije moglo doći ispaljivanjem artiljerijske granate od 130 milimetara.

Kako je tada istaknuto, nove činjenice utvrđene su vještačenjima stručnjaka iz bivše Јugoslavije, kao i sa prostora zemalja NATO-a, koji su prisustvovali rekonstrukciji događaja, koristeći repliku Tuzlanske kapije napravljenu na poligonu Nikinci u Srbiji.

Do marta 2016. godine sprovedena su 32 eksperimenta, koje su, osim domaćih stručnjaka, realizovali eksperti iz Češke, Francuske i Izraela, pri čemu nijedan rezultat nije podržao zaključke iz ekspertize vještaka Tužilaštva BiH Berka Zečevića.

Na osnovu svih nalaza i mišljenja domaćih i inostranih eksperata, proizašao je stručni zaključak da Trg Kapija nije pogođen srpskom granatom, kalibra 130 milimetara, već je u Tuzli eksplodiralo više sinhrono aktiviranih eksplozivnih naprava.

Đukić je, početkom 2017. godine, kada mu se i inače loše zdravstveno stanje pogoršalo, primljen na Vojnomedicinsku akademiju, zbog čega je postupak pred Višim sudom u Beogradu više puta odgađan.