latinica  ћирилица
07/11/2019 |  16:11 ⇒ 16:43 | Autor: SRNA

Višković: Nijednom javnom preduzeću neće biti tolerisan gubitak

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković upozorio je da nijednom javnom preduzeću neće biti tolerisan gubitak.
Radovan Višković - Foto: SRNA
Radovan ViškovićFoto: SRNA

- Elektroprivreda, Šume i Željeznice u ovom momentu imaju pozitivan rezultat. Ostaje nam problem Pošta i preduzećemo mjere da i to riješimo - rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Govoreći o poslovanju Elektroprivrede Republike Srpske, Višković je istakao da nisu u gubitku sve hidroelektrane.

- Na primjer, nisu u gubitku hidroelektrane Višegrad i Bočac. Hidroelektrane na Trebišnjici su u gubitku zbog nerada Hidroelektrane Dubrovnik i meteorološke situacije koja je vladala čitavu ovu godinu. Vodostaj Bilećkog jezera sada je na istorijskom minimumu. Glavni uzrok gubitka Hidroelektrana na Trebišnjici je nerad Hidroelektrane Dubrovnik, ali se nadamo da će ona polovinom januara početi sa proizvodnjom, što će promijeniti situaciju - kaže Višković.

On kaže da na kraju godine neće biti u gubitku ni Šume Republike Srpske, navodeći da su na kraju trećeg kvartala bile u plusu, te da se nada da će na kraju godine imati zapažen rezultat.

Govoreći o poslovanju Pošta Srpske, Višković je istakao da je iz medija saznao da su u minusu, ali da još nije dobio zvanične informacije kako bi ih analizirao.

Višković je naveo da se poštuje moratorijum na zapošljavanje u svim institucijama i javnim preduzećima.

- Do sada je broj radnika povećavan za nekoliko hiljada godišnje, a ove godine je to mali broj i odnosi se samo na one radnike koji su potrebni za proces proizvodnje. Tako ćemo raditi i ubuduće. Elektroprivreda će u toku sljedećeg mjeseca ponuditi stimulativne otpremnine. Vlada ima koncept da uvede red u javna preduzeća i u tome ćemo istrajati - poručio je Višković.