latinica  ћирилица
07/11/2019 |  16:24 ⇒ 16:43 | Autor: SRNA

Utvrđeni prijedlozi izmjena više zakona s ciljem povećanja plata

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas po hitnom postupku prijedloge izmjena i dopuna više zakona s ciljem povećanja plata za zaposlene koji plate primaju iz budžeta Srpske.
Sjednica Vlade Republike Srpske - Foto: RTRS
Sjednica Vlade Republike SrpskeFoto: RTRS

Vlada je utvrdila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama zakona o platama zaposlenih u organima uprave, Ministarstvu unutrašnjih poslova, institucijama pravosuđa, osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, u oblasti kulture, visokog obrazovanja i studentskog standarda, te zaposlenih u javnim službama Republike Srpske.

Razlog za donošenje ovih zakona jeste uvećanje platnih koeficijenata i povećanje plata za zaposlene u navedenim oblastima, i to tako da se platni koeficijenti do pet uvećavaju za 20 odsto, koeficijenti od 5,50 do 10,90 za 10 odsto, koeficijenti od 11,15 do 19,05 za sedam odsto i platni koeficijenti od 19,25 do 26,23 za pet odsto, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Kako se navodi, na taj način najniže plate procentualno će se uvećati za 20 odsto, a one najviše za pet odsto.

Izmjene ovih zakona, pojašnjava se u saopštenju, predstavljaju još jednu u nizu mjera Vlade Republike Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, što će uticati i na povećanje potrošnje, a time i na poboljšanje cjelokupnog poslovnog ambijenta u Srpskoj.

- Takođe, bilo je potrebno izvršiti i usklađivanje odredaba ovih zakona sa propisima kojima je regulisana oblast dobrovoljnih penzijskih fondova i penzijskih planova - navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima.

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna zakona, kako se naglašava, sadržani su u potrebi da se, osim postojeće zakonske mogućnosti pojedinačnog učlanjenja zaposlenih u dobrovoljni penzijski fond, stvore pravne pretpostavke za njihovo kolektivno uključivanje.

- Prema predloženom rješenju, organizator penzijskog plana zaključuje ugovor sa društvom za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom, kojim se obavezuje da će za članove plana, isključivo iz sopstvenih sredstava, vršiti uplate penzijskih doprinosa na njihove individualne račune - navodi se u saopštenju.

Predloženo rješenje dozvoljeno je samo pod uslovom spremnosti poslodavca da vlastitim sredstvima finansira penzijske doprinose svojih zaposlenih, ne uslovljavajući takve doprinose dodatnim uplatama na teret zaposlenog.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o trgovini.

Ovim zakonom uređuju, između ostalog, planiranje i razvoj trgovine, prava i obaveze trgovaca, oblici trgovine, posebne tržišne institucije, deklarisanje robe i način formiranja i isticanja cijene robe, trgovačka evidencija, praćenje trgovine i tržišta.