latinica  ћирилица
07/11/2019 |  18:07 ⇒ 18:12 | Autor: SRNA

Više od 230 učesnika Foruma o internacionalizaciji poslovanja

U Tesliću je večeras počeo 5. Forum o internacionalizaciji poslovanja, koji je okupio 230 učesnika iz regiona i EU, Rusije, SAD i Kine, što će domaćim privrednicima omogućiti da se predstave u najboljem svjetlu.
Teslić: Petričević - Đukić - Foto: SRNA
Teslić: Petričević - ĐukićFoto: SRNA

- Naši privrednici imaju šansu da u jednom danu i na jednom mjestu ostvare brojne kontakte sa firmama iz regiona, Evrope, pa i čitavog svijeta, budući da su prisutne firme i iz SAD - rekao je ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević novinarima prije početka Foruma, čije zvanično otvaranje je zakazano za sutra.

Petričević je naveo da je Forum prilika domaćim privrednicima da kroz susrete ostvare što bolju komunikaciju, predstave sebe i potraže partnera u daljem poslovanju.

- Vlada Republike Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva čvrsto podržava ovu aktivnost i rad Razvojne agencije Srpske, čijem menadžmetu je čestitao dobru organizaciju - izjavio je Petričević.

Direktor Razvojne agencije Republike Srpske Marinko Đukić rekao je da se na dvodnevnom Forumu, koji se organizuje u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, do sada prijavilo 220 učesnika iz balkanskih zemalja, te iz Slovenije, Njemačke, Turske, Rusije, Mađarske, te preduzeća iz SAD i Kine.

- Prije dvije godine shvatili smo da je to tijesan okvir za interese naših preduzeća, zbog čega smo odlučili da idemo u njegovu internacionalizaciju. I ove godine biće rekordan broj učesnika jer ih je do sada bilo više od 220 - naveo je Đukić.

On je podsjetio da je prvi Forum održan 2015. godine u Banjaluci.

Iz Razvojne agencije Republike Srpske saopšteno je da je Forum o internacionalizaciji poslovanja važan mehanizam internacionalizacije domaćih preduzeća, jer im omogućava poslovno povezivanje sa partnerima širom regiona, Evrope i svijeta, a učešće na forumu za preduzeća i klastere je besplatno.

Iz ove agencije navode da međunarodni poslovni susreti, koji su centralni događaj Foruma i održavaju pod okriljem Evropske mreže preduzetništva, omogućavaju jednoj kompaniji da u okviru jednog dana, na jednom mjestu razgovaraju sa većim brojem kompanija iz drugih zemalja koje su zainteresovane za potencijalnu saradnju, da im predstave svoje proizvode, usluge i projekte.

U fokusu su sektori poljoprivrede, metaloprerađivačke industrije, drvna i građevinska industrija, tekstil, auto industrija, informacione tehnologije, industrija plastike i plastičnih proizvoda i turizam.

Na ovogodišnjem forumu zakazano je više od 100 "bi-tu-bi" sastanaka.

Forum se održava naizmjenično u Republici Srpskoj i Srbiji, a prethodna četiri bila su u Banjaluci, Novom Sadu, na Јahorini i Zlatiboru i na njima je učestvovalo više od 800 preduzeća, klastera i institucija koje se bave razvojem. Održano je više od 1.700 "bi tu bi" sastanaka.

Osim poslovnih susreta, u okviru Foruma održavaju se i brojni paneli i radionice na kojima se razgovara o mnogim važnim temama, razmjenjuju iskustva.

Forum se održava u hotelu "Kardijal" u Banja Vrućici.