latinica  ћирилица
07/11/2019 |  18:40 | Autor: B92

Đoković: Biće teško biti prvi, rivali su jaki, ali imam ogroman motiv

Novak Đoković će poslije trijumfa u Parizu od nedjelje krenuti u bitku za posljednji trofej sezone, na ATP tur finalu u Londonu.
Novak Đoković  (Foto:.facebook.com/NoleFanClub.) -
Novak Đoković (Foto:.facebook.com/NoleFanClub.)

Neće to biti samo bitka za prestižni pehar, već i za čelnu poziciju na kraju sezone. Pet puta je bio prvi na kraju sezone, uspjeli u tome i ove godine, izjadnačiće rekord Pita Samprasa.

Srpski teniser, koji je u ponedjeljak poslije tačno godinu dana permanentne vladavine prepustio tron Rafaelu Nadalu, svjestan je da će u "O2 areni" imati težak zadatak.

Đoković je u grupi "Bjern Borg" zajedno sa Rodžerom Federerom, Dominikom Timom i Mateom Beretinijem. Ne želi da se bavi kalkulacijama, cilj mu je da dobije sve mečeve na turniru i vrati se na prvo mjesto.

- Biće to ekstremno težak zadatak za mene kada se ima u vidu ko su protivnici u grupi. Ukoliko uspijem godinu da završim na prvom mestu. biće fantastično. Imam veliki motiv - priznao je Novak.

Ove godine odigrao je nekoliko izuzetnih mečeva. Izdvaja se onaj iz finala Vimbldona sa Federerom kada je poslije 12:12 u petom setu i taj-brejka stigao do titule.

- Kada je riječ o takvim mečevima, radi se o vizualizaciji i pripremi sebe za sve moguće situacije. Pokušavam da 'odigram' meč u svojoj glavi prije izlaska na teren. Nisam mogao da predvidim takav scenario, ali uvijek sebe zamišljam kao pobjednika". Uz tu snagu volje, morate imati snagu koja dozali iz vaše mentalne i emocionalne strane. Za mene je to večita bitka unutar mene, veće i od one koja se dešava spolja. Nisu razne situacije na terenu to što te povređuje već kako se ti iznutra nosiš sa tim situacijama, kako ih prihvataš, kako ih preživljavaš - dodao je Đoković..

Bez obzira na to što svi imaju preko 30 godina, Đoković, Federer i Nadal su i dalje dominantni u svijetu tenisa. Srpski teniser kaže da su mu oni najveći motiv.

- Јedan drugog činimo jačim, zahtijevamo jedan od drugog da napredujemo u igri. Njih dvojica su vjerovatno i najveći razlog zašto se još takmičim na ovom nivou. Činjenica da su ušli u istoriju me i dalje inspiriše i motiviše, da uradim isto što i oni, čak i više - zaključio je Đoković.

On će u nedjelju 10. novembra od 14 časova igrati prvi meč u singlu, a protivnik mu je Mateo Beretini. Večernji termin od 20 časova razervisan je za duel Rodžera Federera i Dominika Tima.