latinica  ћирилица
07/11/2019 |  18:48 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Dodik na udaru SDS-a i SDA

Nakon što je izjavio da ga je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović spriječio da popuni upražnjene pozicije Srba u Upravnom odboru Centralne banke BiH, Milorad Dodik našao se na udaru SDS-a i SDA.

Ove stranke Dodika optužuju da je on razlog zašto srpskih kadrova više nema u upravljačkoj strukturi Centralne banke.

Iz SNSD-a im poručuju da prouče presude u vezi sa ovim slučajem, i prekinu opstruisati odluke, na koje srpski član Predsjedništva ima pravo.

Dodik tvrdi da je DŽaferović blokadom imenovanja srpskih kadrova u Upravni odbor Centralne banke BiH nanio veliku štetu Republici Srpskoj. Podsjeća da je odluku o razrješenju prethodnih srpskih kadrova Sud BiH privremeno obustavio i ističe da nakon uklanjanja te sudske mjere nije smjelo biti prepreka popuni upražnjenih pozicija.

- Centralna banka ima Upravni odbor od pet članova. Ovdje se radi o špekulaciji kojom pokušavaju da preostala tri člana uvedu u poziciju da donose odluke o poslovima Centralne banke, a tamo više nema Srba. To je neprihvatljivo - naglasio je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović odbacuje optužbe.

- Glasao sam protiv, jer su razlozi za smjenu bili zakonski sporni, a sporna je bila i procedura razrješenja. Što se tiče imenovanja novih kadrova iz reda srpskog naroda, naravno da neću imati ništa protiv, ali je moj stav da trebamo sačekati okončanje pokrenutog sudskog procesa - rekao je DŽaferović.
 
Sa DŽaferovićevim stavom saglasan je SDS-ov delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Vukota Govedarica. Tvrdi da je krizu prouzrokovao Dodik jer je Ljubišu Vladušića i Trivu Marinkovića smijenio, kako kaže, nezakonito, iz stranačkih motiva.

Odgovorio mu je portparol SNSD-a Radovan Kovačević tvrdnjom da je Dodikova odluka kao valjana potvrđena i presudom Suda BiH, donesenom 18. septembra. Kovačević pojašnjava da su Marinković i Vladušić smijenjeni jer po pravilniku nisu ni mogli biti članovi Upravnog odbora.

- Imamo slučaj da je jedan pravosnažno presuđen za nanošenje tjelesnih povreda i ne može biti u upravnim organima institucija BiH ni po zakonu ni po pravilnicima, a drugi je mašinski inženjer - izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević tvrdi da SDS, bošnjački mediji i BN, kako kaže, vode kampanju kako bi javnost obmanuli da je Dodik navodno nezakonito smijenio kadrove koji su bili izbor Mladena Ivanića. Istina je, kaže, da Dodik nije mogao da odgovara za njihove postupke, da ih je razriješio legalno unutar svojih ovlašćenja i na njihove pozicije predložio ugledne profesore Ekonomskog fakulteta Radomira Božića i Dragana Kulinu.