latinica  ћирилица
07/11/2019 |  19:10 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Nevesinje: Počelo obilježavanje Mitrovdana

U Nevesinju je danas pomenom poginulim borcima kod Spomen-kosturnice, koji je služio umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, počelo obilježavanje Mitrovdana - Dana opštine i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, te sjećanja na slavne mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine, kada je odbranjena Srpska.

Nakon pomena, okupljeni saborci, predstavnici vlasti, boračkih organizacija, udruženja i porodice poginulih, posjetili su spomen-sobu u Nevesinju u kojoj su ispisana imena 476 boraca koji su život dali za stvaranje Republike Srpske.

Nevesinjska opština ove godine dvodnevnim programom uz obilježavanje Mitrovdana, Dana opštine, obilježava i 800 godina od prvog pominjanja Nevesinja u nekom dokumentu, kao i 800 godina Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Nekadašnji komandant divizione protivvazdušne odbrane Nevesinjske brigade Zoran Јanjić rekao je da je Nevesinjska brigada opstala na strašnom mjestu, te da su mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine sigurno upisane zlatnim slovima u srpsku istoriju.

Јanjić je istakao da oni koji su preživjeli imaju obavezu da se sjećaju poginulih saboraca, koji su život ugradili u temelje Republike Srpske.

Nakon pomena, u opštini Nevesinje održan je okrugli sto "Mitrovdanske bitke Nevesinjske brigade-simbol odbrane istočne Hercegovine i Republike Srpske" na kome su učestvovali umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, ratni komandanti i ljekari, predstavnici Crvenog krsta, te tadašnje opštinske vlasti.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić u Gradskoj galeriji otvorio je izložbu fotografija pod nazivom "Opomena o stradanju Srba od 1991. do 1995. godine", te dodijelio osam posthumnih odlikovanja za poginule borce na hercegovačkom ratištu.

Potom je u Domu kulture "Nebojša Glogovac" organizovan prijem za porodice poginulih boraca.

Program obilježavanja biće nastavljen sutra Svetom arhijerejskom liturgijom koju će u 9.00 časova u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg služiti Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

U 10.45 časova biće održana svečana sjednica Skupštine opštine Nevesinje, kada će biti dodijeljena najveća opštinska priznanja zaslužnim pojedincima.

Kod Spomenika slobode u 11.30 časova biće služen parastos i položeni vijenci.

Program obilježavanja biće završen svečanom akademijom koja će biti održana u 12.00 časova u Domu kulture "Nebojša Glogovac", na kojoj će besjedu održati predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić.

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca ove brigade koju su činili većinom borci iz Nevesinja i doline Neretve, a ranjeno ih je 750. Samo na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok ih je 140 ranjeno.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.

Život za odbranu Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade, sačinjene od boraca iz Nevesinja i doline Neretve.