latinica  ћирилица
07/11/2019 |  22:44 ⇒ 22:45 | Autor: sputniknews.com

Priština na korak do nove vlade

Demokratski savez Kosova (DSK) i pokret Samoopredjeljenje postigli su danas programski dogovor o novoj vladi samoproglašenog Kosova, ali ostaje da taj sporazum potvrde lideri stranaka, Isa Mustafa i Aljbin Kurti, javljaju prištinski mediji.

Kako je novinarima, poslije šestog sastanka predstavnika te dvije stranke, rekao zvaničnik DSK-a Avdulah Hoti, dvije strane su završile razgovore o programskom dokumentu nove vlade.

- Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo postigli dogovor o svim programskim pitanjima - rekao je Hoti, navodeći da će lideri stranaka uskoro konkretizovati ovaj dogovor.

- Dogovorili smo se o strukturi vlade i institucija - izjavio je Hoti, navodeći da još nije bilo razgovora o personalnim pitanjima, prenosi RTS.

Prema konačnim rezultatima prijevremenih parlamentarnih izbora na samoproglašenom Kosovu, Samoopredjeljenje je osvojilo 26 odsto glasova (32 mandata).

Na drugom mjestu je DSK sa 24,48 odsto (29 poslanika), a slijedi DPK sa 21 odsto (25 poslanika). ABK je osvojila 11,4 odsto glasova (14 mandata), a Srpska lista ima 6,7 odsto glasova (10 poslanika).