latinica  ћирилица
08/11/2019 |  11:14 ⇒ 11:28 | Autor: SRNA

Pokradeni lični podaci pacijenata iz javnih bolnica u Hrvatskoj

Hiljade pacijenata u Hrvatskoj koji čekaju ugradnju vještačkog koljena dobili su poruke putem telefona sa anonimnim upozorenjem da ne idu na operacije u javne bolnice jer tamo ugrađuju proteze sumnjivog kvaliteta, a pacijenti su zgroženi krađom ličnih podataka, piše hrvatski portal "Dnevnik".
Zdravstvo u Hrvatskoj  (Foto:DW/S.Bogdanić) -
Zdravstvo u Hrvatskoj (Foto:DW/S.Bogdanić)

Ministar zdravlja Hrvatske Milan Kujundžić priznao je da je informatički sistem bolnica zastario i da je vrijeme za njegovu nadogradnju.

- Podaci se čuvaju u informacionim sistemima pojedinih bolnica i odjeljenjima koja se time bave. Istražićemo sve i vjerujem da ćemo pronaći ko je dao te podatke - rekao je Kujundžić.

Predstavnik Udruženja za promociju prava pacijenata Јosip Perić izjavio je da svjedoče najvećem skandalu zloupotrebe ličnih podataka u hrvatskom zdravstvu.

- Neobično je i veoma zastrašujuće da pacijenti sa nepoznatog broja dobijaju poruke - rekao je Perić.

On sumnja da iza skandala stoje privatne zdravstvene ustanove i ljekari koji rade i u javnim i u privatnim ustanovama, navodi ovaj hrvatski portal.

- Јedan scenario je da su neke privatne osobe došle na nezakonit način do podataka putem bolnica i javnih ustanova i stekli time finansijsku korist, a drugi da je možda stvarno riječ o nekom zviždaču - istakao je Perić.

Predstavnik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucijan Vukelić umiruje građane, tvrdeći da sve što se nalazi na tržištu ima sertifikate.

- Јavno zdravstvo uz to ima čitav niz prednosti nad privatnim. Kao ortoped, mogu da poručim da građani mogu imati apsolutno povjerenje u javni zdravstveni sistem jer je broj ugrađenih proteza i operacija mnogo veći nego u nekim drugim ustanovama - kaže Vukelić.

Stručnjak za zaštitu ličnih podataka Petar Vušković kaže da nije tajna da cijeli zdravstveni sistem škripi, te da ni ovaj propust nije iznenađenje.

- Vrlo vjerovatno je da nisu sproveli čitav niz organizacionih i tehničkih mjera zaštite ličnih podataka - rekao je Vušković.

Ovaj slučaj će nakon zvanične prijave istraživati Agencija za zaštitu ličnih podataka u kojoj su istakli da mogu tražiti pomoć drugih institucija, a ako utvrde da nisu nadležni, postupanje će prepustiti policiji i tužilaštvu.