latinica  ћирилица
08/11/2019 |  11:19 | Autor: SRNA

Teslić: 200 privrednika na Forumu o internacionalizaciji poslovanja

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić otvorila je u Tesliću 5. Forum o internacionalizaciji poslovanja, za koji je istakla da je vrlo bitan za vlade Republike Srpske, Srbije, ali i u regionu.
Hotel Kardila - Teslić (foto:Rajko R. Karišić) -
Hotel Kardila - Teslić (foto:Rajko R. Karišić)

- Bitno je da jačamo našu privredu, bitno je da ostvarujemo kontakte sa privrednicima i u Srbiji i da se privrednici iz Srpske povezuju na pravilan način - izjavila je Gašićeva.

Ona je ukazala da je vrlo važno da se ono što se proizvede, i proda.

- Tu su naši privrednici da pomognu kroz ovaj segment i da na taj način dižemo privredu Republike Srpske, da ostvarujemo kontakte i na kraju imamo korist za Srbiju i Republiku Srpsku - rekla je Gašićeva.

Državni sekretar Ministarstva privrede Srbije Branimir Stojanović ukazao je na potrebu kontinuiteta ovakvih privrednih foruma.

- Ministarstvo privrede Srbije nastaviće da podržava ovakve inicijative jer nam je ovo najpotrebnije za mala i srednja preduzeća, da načine nove kontakte, prije svega regionalno, a onda i van regiona da izlaze na nova tržišta - izjavio je Stojanović.

On je dodao da privrednici na taj način imaju priliku i da upoznaju konkurenciju, kao i da se upoznaju o novim trendovima.

Direktor Razvojne agencije Republike Srpske Marinko Đukić rekao je da se na dvodnevni forum, koji je organizovan u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, prijavilo više od 200 učesnika iz balkanskih zemalja, te iz Slovenije, Njemačke, Turske, Rusije, Mađarske, kao i preduzeća iz SAD i Kine.

- Forum je počeo sinoć organizovanjem panela o mogućnostima izvora finansiranja iz EU fondova za mala i srednja preduzeća - rekao je Đukić i naveo da su za danas predviđeni susreti privrednika po principu "bi-tu-bi" sastanaka.

On je podsjetio da se ovaj forum održava naizmjenično u Republici Srpskoj i Srbiji, a prethodna četiri bila su u Banjaluci, Novom Sadu, na Јahorini i Zlatiboru i na njima je učestvovalo više od 800 preduzeća, klastera i institucija koje se bave razvojem, tokom kojih je održano je više od 1.700 "bi tu bi" sastanaka.