latinica  ћирилица
08/11/2019 |  12:36 | Autor: SRNA

Anđelković: Makron je rekao istinu o BiH i džihadistima

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je istinu kada je izjavio da je BiH tempirana bomba i da se suočava sa problemom džihadista povratnika, i predstavnici srpskog naroda treba da insistiraju na širenju te istine u međunarodnoj zajednici, rekao je Srni politički analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

Osvrćući se na Makronovu izjavu, Anđelković ističe da je jasno da je
Zapad napravio od BiH "geopolitičkog mutanta".

- Svojim nametanjem promjena Dejtona doveo je do potpuno nefunkcionalnog sistema i sad vještački održava BiH, koja ne može da opstane, jer dva od tri naroda svakako ne žele da žive u njenim okvirima - zaključuje Anđelković.

On je napomenuo da Makron tu istinu o BiH nije iznio zbog svoje pravdoljubivosti, već zato što je procijenio da mu se isplati, ali u njegove namjere ne treba mnogo ulaziti.

- Treba samo da se saglasimo sa njim i da insistiramo na širenju te istine u međunarodnoj zajednici, jer uistinu, ako žele stabilnu Evropu, moraće da konačno krenu putem reformi, a to podrazumijeva rješavanje kosovskog pitanja podjelom, ali i davanje prava na razdruživanje i samoopredjeljenje narodima BiH - rekao je Anđelković, koji je i direktor Foruma za odgovornu politiku.

Makron je u intervjuu listu "Ekonomist" ocijenio da je BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i suočava sa problemom povratka džihadista, te istakao da se moraju reformisati procedure za članstvo u EU, "jer one više ne služe svrsi, nisu strateške, niti političke, već previše birokratske i nepovratne".

- Morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta. Drugo, ako ste zabrinuti za ovaj region /Balkana/, glavno pitanje nisu ni Sjeverena Makedonija, ni Albanija, već BiH. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava sa problemom povratka džihadista jeste BiH - naveo je Makron.