latinica  ћирилица
08/11/2019 |  14:31 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

Dodik: SDS-u i PDP-u važnija BiH od Republike Srpske (VIDEO)

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je SDS-u i PDP-u važnija BiH od Republike Srpske.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Oni su u službi nekih interesa koji idu za tim da uslože situaciju u BiH i da pokušaju institucije sa nivou BiH nametnuti drugim nivoima vlasti. To je antiustavna pozicija. Mi se borimo protiv toga, a SDS i PDP žele da se to desi -  rekao je Dodik, komentarišući podnošenje inicijative Kluba poslanika SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH za izmjene i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma.

On je rekao da bi SDS i PDP željeli da mogu sa nivoa Sarajeva da disciplinuju u Republici Srpskoj, što želi i lider SDA Bakir Izetbegović.

- Nema razlike u njihovim stavovima o tome - rekao je Dodik.

On je dodao da je SNSD imao dovoljno sposobnosti da - u vrijeme kada su oni /SDS i PDP/ imali pun kapacitet zastupanja u Savjetu ministara, u Predstavničkom domu i kada su imali člana Predsjedništva - se bori protiv njihovih tendencija unitarizacije u BiH, te će to i sada činiti.

Dodik je rekao da očekujem da će odgovore dati i Narodna skupština Republike Srpske u ponedjeljak, 11. novembra.

- Snažno ćemo potencirati izmjene i dopune Krivičnog zakona Republike Srpske u kome će se insistirati da se svako odstupanje od zvanično utvrđenih stavova Republike Srpske, to znači parlamenta, Vlade i predsjednika Republike tretira kao krivično djelo i biće zaprijećena kazna - zaključio je Dodik.

Klub poslanika SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH podnio je predsjedavajućem ovog doma Denisu Zvizdiću Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma s ciljem formiranja parlamentarnih komisija bez kojih parlament BiH ne može da radi.

Potpisnici ovog akta, Dragan Mektić, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Mira Pekić zatražili su njegovo razmatranje po hitnom postupku.