latinica  ћирилица
08/11/2019 |  15:43 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Prijedor: Brojne ulice i danas nose stare nazive

U Prijedoru, iako je veliki broj naziva ulica promijenjen, brojne su još obilježene starim nazivima. Formiranjem Adresnog registra 2017. godine počelo je obilježavanje, a prioritet su imala novoizgrađena naselja sa neimenovanim ulicama. U Gradskoj upravi kažu, intenzivno se radi na obilježavanju ulica, ali i postavljanju brojeva na domaćinstvima koja do sada nisu označena.

Od osamdesetih godina do danas mnoge prijedorske ulice dobile su nove nazive. Međutim, u mnogim još stoje stari nazivi. Iako živi u Ulici kralja Petra Prvog Oslobodioca, Anka Nedimović kaže naziv nije promijenjen.

- Ulica se nekada zvala Maršala Tita. Ima još i stari natpis - kaže Anka Nedimović.

U prijedorskoj Boračkoj organizaciji kažu, samo je nekoliko ulica koje su dobile naziv po srpskim borcima i jedinicama Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- U ovom gradu postoje mnoge ulice koje iritiraju borce kao što je zagrebačka, sarajevska, kao što je ulica 5.korpusa, dok za naše dokazane borce iz otadžbinskog rata čini mi se da nema mjesta - istakao je Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedor.

Od 2012. do 2016. godine Komisija za imenovanje ulica, nove nazive dodijelila je za 160 neimenovanih ulica u izbjegličkim naseljima. Međutim, kažu da je gradska Boračka organizacija dostavila mali broj prijedloga.

- Moram reći da nemamo baš puno prijedloga, imam možda jedno pet prijedloga za ulice borca otadžbinskog rata, malog Đape za koga se uspostavilo da postoji trg - rekao je Milenko Đaković, predsjednik Komisije za imenovanje neimenovanih ulica i trgova grada Prijedora.

Od početka 2017. godine, kada je uspostavljen Adresni regisar, pa do danas izvršeno je obilježavanje pojedinih naseljenih mjesta. Prioritet su imala gradska i prigradska naselja.

- Prijedor je jedan od gradova sa najvećim brojem izbjegličkih naselja, tako da smo u prethodnoj godini obilježili veći broj izbjegličkih naselja kao što Aerodrom, Vrbice, Stari Voćnjak, Kalate, Stari Grad nije bio obilježen, tako da smo išli da obilježimo naselja gdje je u prethodnom periodu bilo haotično stanje - napominje Zlatko Ritan, savjetnik gradonačelnika za infrastrukturne poslove Prijedor.

Iako je po zakonu obaveza svakog domaćinstva da snosi troškove broja na kući, radi obilježavanja što većeg broja domaćinstava Gradska uprava u tekućoj godini izdvojila je 20 hiljada maraka za ove namjene, čime je nove brojeve dobilo 30 odsto domaćinstava na području grada.