latinica  ћирилица
08/11/2019 |  16:03 ⇒ 21:26 | Autor: RTRS

Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Zvečana i Višegrada potpisale Povelju o bratimljenju

Osnovna škola "Vuk Karadžić" iz Zvečana i istoimena škola iz Višegrada, potpisale su Povelju o bratimljenju škola na inicijativu Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Republike Srpske, a povodom školske slave i 70 godina rada škole.
Milorad Arlov na Kosovu  i Metohiji - Foto: RTRS
Milorad Arlov na Kosovu i MetohijiFoto: RTRS

Predstavnici Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Višegrada dočekani su tradicionalno uz pogaču i so.

- Čestitam bratimljenje i produbljavanje veza koje će svakako mnogo značiti srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Želimo vam da ostanete ovdje i da čuvate srpski duh koji traje i koji je sigurno najjači. Ovo samo pokazuje kolika je volja, snaga i želja nas iz Republike Srpske da budemo ovdje uz vas u najtežim danima ovdje na Kosovu i Metohiji. Vjerujem da će ovo potpisivanje Povelje pomoći i promovisati da se i druge opštine pobratime kao što su mnoge do sad i učinile. Mi smo stalno uz vas i mi vas razumijemo i znamo - rekao je predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Arlov dodaje da će Odbor pomagati srpski narod na Kosovu i Metohiji, a da iduće godine očekuju i da deveti projekat "Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske" bude realizovan.

- Danas smo posebno srećni i ponosni zato što slavimo 70 godina našeg postojanja i uspješnog rada. Za nas je ovo poseban dan jer danas potpisujemo Povelju o bratimljenju. Znala sam, kada su naša djeca otišla u Višegrad, da će to biti tek početak druženja Opštine Zvečan i Opštine Višegrad, odnosno između Kosova i Metohije i Republike Srpske. Danas sa vjerom u Boga, nadom za bolje sutra, mi u stvari spajamo srca jednog istog naroda. Ono što ćemo ostaviti našim pokoljenjima je da će oni nastaviti i ići našim stopama - kazala je direktorka Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Slađana Fićović.

Osnovna škola "Vuk Karadžić" je po riječima direktorke iznjedrila izuzetno veliki broj naučnika, sportista, književnika i doktora, a Ljubinki Radunović koja je takođe bila đak ove škole, uručena je Povelja u znaku zahvalnosti.  

- Ovo je veliki korak dalje saradnje i prijateljstva opština i škola. Nama je čast što smo danas ovdje sa vama i prenosimo vam pozdrave od svih zaposlenih u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Višegradu, kao i od direktora škole koji sticajem okolnosti danas nije mogao da bude prisutan. Žao nam je što nismo došli u većem broju, ali nadamo se boljim vremenima i boljim uslovima. Emocije su proradile jer smo prvi put na ovim prostorima i nadamo se da ćemo uskoro doći u većem broju, kao i vi kod nas - kazali su predstavnici škole iz Višegrada.

Osnovna škola "Vuk Karadžić" iz Višegrada je simoblično uručila sliku "Ivo Andrić – Na Drini ćuprija" istoimenoj školi iz Zvečana.

Od 16 časova u holu Doma kulture "Trepča" biće otvorena izložba radova učenika i nastavnika, a za 17 časova je predviđen svečani program u bioskopskoj sali.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica