latinica  ћирилица
08/11/2019 |  16:13 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Mitrovdan proslavljen širom Srpske

Počast je odata za više od 20.000 boraca koji su život položili za stvaranje Republike Srpske i slobodu srpskog naroda. Herojski čin boraca Vojske Republike Srpske nikada ne smije biti zaboravljen.

Polaganjem vijenaca na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci bivši pripadnici Vojske Republike Srpske odali su počast saborcima koji su život ugradili u temelje Republike Srpske. Borci su, napominju, najzaslužniji za stvaranje i očuvanje Srpske i zbog toga država treba da im se i oduži.

- Najugorženija kategorija su nezaposleni borci koji imaju 50-ak godina. Niko neće da ih zaposli, nisu ostvarili pravo na penziju, nemaju nikakva primanja sem bračkog dodatka - kaže Milan Đukić, borac Vojske Republike Srpske.

Njegov saborac Željko Volaš poručuje:

- Svi trebamo zajedno raditi kako više nikada ne bi se trebao desiti rat, a borci su ti koji znaju šta znači rat i da gradimo i izgradimo zajednicu - riječi su Željka Volaša.

Da herojska borba i žrtva srpskih boraca ne smije biti zaboravljena, naglašeno je povodom Mitrovdana u Banjaluci.

- Nažalost na tom putu koji smo zajedno prošli mnogi su ostavili svoje živote u temelje Srpske. Tim povodom danas ćemo položiti cvijeće i zapaliti svijeće - istakao je Goran Rogić, predsjednik Boračke organizacije Banjaluka.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke ističe da se vodi briga o onima koji su u temelje Srpske položili živote.

- U protekle tri godine otkrili smo nekoliko velikih spomenika u najvećoj mjesnoj zajednici Starčevici, zatim Laušu, Dragočaju... rekonstruisali smo spomenike u Motikama i Stričićima - nabrojao je Igor Radojičić.

Sjećanjem na poginule borce Mitrovdan je obilježen i u opštinama Istočno Novo Sarajevo i Pale. Imena uklesana na spomenike, poručuju u ovim boračkim organizacijama, opominju da njihova žrtva ne smije biti uzaludna.

- Ti heroji ne bi trebalo da budu samo u trajnom sjećanju svojih najmilijih. Potrebno je da budu u sjećanju i sadašnjih i budućih generacija - napominje Mihajlo Parađina, predsjednik Boračke organizacije Pale.  

Dragiša Tuševljak, predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo kaže da je još posla da borac konačno dobije mjesto koje zaslužuje u društvu.

- Ono čime nismo zadovoljni jeste što nismo uspjeli da izgradimo lik srpskog borca da on bude prznatiji i cjenjeniji u društvu - tvrdi Tuševljak.

Pomenom na Trgu srpskih boraca, odata je počast poginulim borcima i u Foči.

- Foča ima 646 poginulih boraca i civila s obzirom prema broju stanovnika, to je jedna od opština koja je najviše stradala - ističe Srđan Stanković, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča.  

Na Mitrovdan, počast onima koji su dali život u Odbrambeno- otadžbinskom ratu, odata je i u Bijeljini.

Polaganjem cvijeća na Spomenik braniocima Trebinja i pomenom za 258 boraca trebinjska Boračka organizacija obilježila je krsnu slavu.

Iz Prijedora je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 575 boraca, kojima je danas na Centralnom spomen- obilježju odata počast.

Stanovnici Šipova obilježili su Mitrovdan, dan i slavu opštine i Opštinske boračke organizacije. Na centalni spomenik poginulim borcima položeni su vijenci, a služen je i parastos za 101 poginulog borca.

Mitrovdan su obilježile i boračke organizacije u Šamcu i Višegradu.