latinica  ћирилица
08/11/2019 |  16:35 | Autor: SRNA

Ekonomija Srbije na putu daljeg snažnog rasta

Evropska komisija ocijenila da je ekonomija Srbije, uprkos globalnom usporavanju, na putu daljeg snažnog rasta, zasnovanog na investicijama, domaćoj potrošnji i povećanju zaposlenosti.

Evropska komisija je u najnovijoj, jesenjoj ekonomskoj prognozi konstatovala da rast privrede Srbije ostaje čvrst, da zemlja ostvaruje rekordno visok priliv stranih direktnih investicija koji podržava rast izvoza, te da su rizici po budući razvoj izbalansirani i da je budžet u odličnom stanju.

U prognozi se navodi da je projekcija privrednog rasta Srbije za ovu godinu povećana za 0,1 procentni poen na 3,2 odsto, te da se za iduću godinu predviđa dalji rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ od 3,8 procenata, a za 2021. godinu 3,7 procenata.

Komisija očekuje nastavak realnog rasta plata u Srbiji, što će zajedno sa povećenim državnim transferima podstaći potrošnju u domaćinstvima, naročito u 2020. godini.

- Očekuje se da će i državna potrošnja nastaviti da direktno podržava ekonomske aktivnosti kroz veću javnu potrošnju i kapitalne izdatke - navode u Komisiji.

Kada je riječ o investicijama, očekuje se da njihov rast bude i dalje snažan i da Srbija nastavi da privlači "rekordno visoke i različite direktne investicije".

Iz Evropske komisije upozoravaju na spoljne rizike zbog "geopolitičkih i trgovinskih tenzija", ali smatraju da su oni izbalansirani i da u Srbiji postoji značajan prostor za politiku podrške privrednom rastu, prenio je Tanjug.

Evropska komisija zaključuje da su stabilan ekonomski rast, povećan broj zaposlenih, kao i rast plata omogućili da Srbija održi dobre fiskalne performanse.

- Predviđeni deficit se kreće oko srednjoročnog cilja deficita od 0,5 odsto BDP-a, a predviđa se pad državnog duga ispod 50 odsto BDP-a - navodi Evropska komisija