X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
08/11/2019 |  17:05 | Izvor: B92

Potop u Britaniji

Nakon što je za manje od 24 sata pala mjesečna količina padavina, sjever Engleske se suočava sa nezapamćenim poplavama.
Potop u Britaniji (foto:Getty Images/Darren Staple) -
Potop u Britaniji (foto:Getty Images/Darren Staple)

Izdato je više od 100 upozorenja zbog poplava, a stanovnicima u dijelovima sjeverne Engleske savjetovano je da se evakuišu iz svojih domova.

Na desetine ljudi bile su zarobljene u jednom šoping centru u gradu Šefild preko noći, a oko 100 osoba spasili su vatrogasci u gumenim čamcima iz drugog tržnog centra u blizini.

Najveća je zabrinutost za kuće u pet oblasti oko rijeke Don u blizini grada Donkastera, gdje su vlasti navele da je uporna kiša izazvala jake poplave, jer je vodostaj dostigao rekordne visine i predstavlja opasnost po život.

- Stanovnicima ovih oblasti preporučuje se da se odmah evakuišu - saopšteno je iz uprave Donkastera, uz savjet ljudima da potraže utočište kod porodice i prijatelja. Navedeno je i da su uspostavljeni prihvatni centri.

Iako je većina ozbiljnih poplava zahvatila centralnu i sjevernu Englesku, bilo je više od 100 drugih upozorenja širom zemlje gdje je Agencija za životnu sredinu upozoravala da su poplave takođe moguće.

Obilna kiša poremetila je i željeznički transport u mjestima oko Šefilda i drugim pogođenim područjima, dok su mnogi putevi takođe zatvoreni.

- Strašno je vidjeti užasne poplave širom sjevera Engleske - izjavio je na Tviteru premijer Boris Džonson i zahvalio službama i volonterima koji pomažu ugroženim porodicama.