latinica  ћирилица
08/11/2019 |  17:41 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Dodik: SDS-u i PDP-u važnija BiH od Republike Srpske

Zajednički klub SDS-a i PDP-a pokrenuo je inicijativu za promjenu Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, da bi se imenovale komisije i odblokirao rad Doma. Do sada je incijativu potpisalo 14 poslanika. Komentarišući inicijativu, srpski član Predsjedništva Milorad Dodok rekao je da je BiH, Šaroviću i Borenoviću, važnija od Republike Srpske.

Isključivi i jedini cilj inicijative je da se u Predstavničkom domu ratifikuju brojni Sporazumi, "teški" dvije milijarde maraka, od čega se stotine miliona odnosi na projekte u Republici Srpskoj-ističu predlagači. Na naše podsjećanje da su poslanici SDS-a u prethodnom sazivu nerijetko bili protiv sličnih finansijskih sporazuma, Mirko Šarović odgovara optužbama da su nam pitanja spremali njegovi politički protivnici.

- Vidim da ste se odlično pripremili za ove datume. Oni koji su Vam dali te podatke sada blokiraju milijardu maraka koji su prijeko potrebni Srpskoj radi toga da bi ostvarili neke druge ciljeve i upravo radi potrebe za investicajama u Republici Srpskoj, mi smo se odlučili za ovaj korak - istakao je Mirko Šarović, predsjedavajući Kluba poslanika SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu PS BiH. 

Šarović i Borenović nadaju se da će njihovu inicijativu podržati 22 poslanika, a da bi bila usvojena, potrebno je da je u Predstavničkom domu podrži najmanje pet poslanika iz Srpske. Ako to i postignu, znači li to novu parlamentarnu većinu na nivou BiH?

- Ovo je inicijativa i ovo je potrebna većina isključivo za ovu izmjenu. Nemojte imati dilemu, nemamo namjeru da na bazi većine ako je dobijemo radimo bilo šta drugo, jer nam je isključivo cilj da odblokiramo rad Doma - poručio je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Prema ponuđenom prijedlogu, ako stranke ne dostave imena svojih kandidata, Kolegijum doma popunjavao bi Komisije. Ako Kolegijum to ne uradi, izmjenama Poslovnika predviđeno je da se Komisije konstituišu od političkih partija koje su dostavile svoje prijedloge.

- Njima je važnija BiH nego Republika Srpska. Mislim da su postali u službi nekih interesa da usložne situaciju u BiH i da pokušaju institucije BiH da nametnu drugim nivoima vlasti i mi se borimo protiov toga - rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i Republike Srpske. 

Ako je suditi po jučerašnjoj izjavi Bakira Izetbegovića u Mostaru, da pozdravlja svaki prijedlog da se odblokira rad parlamenta, SDA bi mogla da podrži inicijativu SDS-a i PDP-a. To znači da bi Denis Zvizdić mogao da sazove sjednicu Predstavničkog doma već sredinom naredne sedmice, vrlo vjerovatno bez Borjane Krišto i Nebojše Radmanovića.

- Najavu ovakvih poteza čuli smo od Adila Osmanovića, šefa Kluba poslanika SDA na prošlom Kolegiju. I za 15 dana se kao izvođači radova pojavljuju Šarović i Borenović, što dovoljno govori da postoji njihova potreba da se zadrže u foteljama, da oni budu izbor Izetbegovića, što je njihovo legitimno pravo - naglasio je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH. 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine ima šest stalnih Komisija, od kojih svaka devet članova. Važeći Poslovnik nalaže da odražavaju raspored mjesta u Domu i da trećina članova Komisije mora da bude iz Republike Srpske. U slučaju da inicijativa bude prihvaćena, četiri poslanika SDS-a i PDP-a bili bi članovi najmanje po dvije Komisije, Šaroviću i Draganu Mektiću to bi bio dodatni napor, s obzirom da su i dalje i ministri.