latinica  ћирилица
08/11/2019 |  18:20 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Makron priznao da je BiH opasnost za Evropsku uniju

Izjava predsjednika Francuske Emanuela Makrona da je BiH tempirana bomba koja otkucava, jer je suočena sa problemom povratka džihadista - izazvala je brojna reagovanja.

Institucije Republike Srpske nude podršku u rješavanju problema na koji je francuski predsjednik ukazao, političari iz Federacije tvrde da je Makron prenaglasio problem. Za to vrijeme Vlada Turske saopštava da će u ponedjeljak početi da transportuje zarobljene ISIL-ovce u zemlje porijekla.

Makron je svjetsku javnost upoznao sa stvarnim problemom u BiH i ja sam mu na tome zahvalan. Ovako je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik reagovao na izjavu francuskog predsjednika o džihadistima-povratnicima u BiH. Dodik je podsjetio da je on bio meta kritika kad je, prije Makrona, ukazivao na istu opasnost.

- Ozbiljan državnik kakav predsjednik Makron jeste, sigurno ne bi dao olako takvu izjavu. Taj stav je rezultat dugogodišnjeg rada ozbiljnih obavještajnih službi koje su mu saopštile da to jeste tako. Mi ne treba da to ignorišemo niti da se obračunavamo sa tom izjavom kao što pokušavaju da urade u Sarajevu. Naše je da pokušamo da riješimo ovaj problem i angažujemo naše institucije Republike. Ti ljudi su spremni na sve. Oni moraju biti pod cjelodnevnom i stalnom kontrolom, ne smiju se ostaviti bez nadzora - izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Francuski predsjednik se našao na meti bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Komšić je tražio hitno objašnjenje od francuskog ambasadora. Komšić i DŽaferović razgovarali su i sa američkim ambasadorom Erikom Nelsonom, za kojeg je BiH pouzdan partner Amerike u borbi protiv ekstremizma.

Na pohvale američke administracije poziva se i predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić i poručuje da je odlazak građana BiH na strana ratišta zaustavljen.

- To govori o našoj ozbiljnoj posvećenosti borbi protiv terorizma, a što je rezultiralo i vrlo jasnom konstatacijom u izvještajima relevantnih institucija i agencija, koje govore da je BiH vrlo kredibilan partner u borbi protiv terorizma i partner u globalnoj koaliciji u borbi protiv ISIL-a - rekao je on.

Koliko je ta borba uspješna, najbolje potvrđuje stav jednog od najobavještenijih državnika svijeta predsjednika Makrona, kaže premijer Republike Srpske Radovan Višković. Žali što su ignorisana upozorenja srpskih političara i eksperata na izuzetno opasne ljude, spremne na sve.

- Mi godinama upozoravamo šta znači dolazak tih ISIL-ratnika i njihov povratak na prostore BiH. Nažalost, ovim se problemom niko ozbiljno ne bavi u BiH. Vi znate da je to nivo zajedničkih institucija BiH - naglasio je Višković.

- Mi znamo da je u BiH po glavi stanovnika otišao najveći broj džihad-ratnika na strana ratišta, uglavnom na sirijsko i iračko. To je više od bilo koje druge evropske države - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Ministar Lukač ističe da brojni građani BiH zarobljeni u vojsci terorističke Islamske države, trenutno zatvoreni u kampovima, čekaju povratak u BiH. Da bi neki od njih mogli stići već u ponedjeljak, nagovijestio je ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu. Njegova država će, kaže, početkom sljedeće sedmice početi da vraća zarobljene ISIL-ovce u zemlje odakle su krenuli na ratišta u Siriju i Irak.