latinica  ћирилица
08/11/2019 |  21:21 ⇒ 21:23 | Autor: ATV

Žunić: Skupština da se jasno odredi o oduzimanju nadležnosti Srpske

Šef Poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić smatra da Parlament Srpske na predstojećoj posebnoj sjednici treba da usvoji zaključke kojim će se jasno odrediti o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH, prvenstveno oduzimanju nadležnosti od Srpske i deklaraciji SDA koja predstavlja nastavak tih procesa.
Igor Žunić - Foto: RTRS
Igor ŽunićFoto: RTRS

On je izrazio očekivanje da će u ponedjeljak, 11. novembra, na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske u raspravi biti održan dignitet, da će poslanici biti dovoljno mudri da formulišu jasne zaključke koje će svi prihvatiti.

Žunić je večeras za ATV rekao da Narodna skupština Republike Srpske treba da, između ostalog, ukaže na problem oduzimanja nadležnosti Republici primjenom nelegalnih bonskih ovlaštenja visokih predstavnika.

On je podsjetio da je intervencijom visokih predstavnika doneseno niz zakona i da je bilo 105 intervencija na Ustav Republike Srpske i Ustav Federacije BiH, ističući da je to pravno nasilje i kršenje svih konvencija.

- Mi po zakonu, Ustavu i međunarodnim konvencijama, pa čak i onim sporazumima u koje smo ušli gdje su definisana prenošenja nadležnosti na zajednički nivo, imamo pravo da odustanemo od tog procesa - kaže Žunić.

Ističući da Srpska nikada ne treba da odustane od ideje da vrati oduzete nadležnosti, Žunić je rekao da je to moguće uraditi za one koje su prenesene dogovorom Srpske i FBiH, koji je jedini bio legalan i imao veze sa Dejtonskim sporazumom i njegovim Aneksom četiri koji je Ustav BiH.

On je kao primjer naveo nadležnost u politici indirektnog oporezivanja, koja je dogovorom Vlade Republike Srpske i Vlade FBiH, kroz Parlamentarnu skupštini BiH, prešla na zajednički nivo, odnosno na Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

Žunić je naglasio da Narodna skupština treba da tačno definiše kako izabrani predstavnici iz Republike Srpske moraju da se ponašaju prema stavovima koje će definisati republički parlament.

On je rekao da je činjenica da postoje predstavnici koji nisu izabrani voljom naroda, a sada su u tehničkom mandatu, te da u prošlom mandatu nisu poštovali stavove Narodne skupštine, a samim tim ni naroda Srpske.

- Postoje političari u Republici Srpskoj iz PDP-a i SDS-a koji su instruisani da na mala vrata oduzmu još nadležnosti Republike Srpske - tvrdi Žunić.

On je naveo da je neprihvatljivo to da Mirko Šarović u Savjetu ministara u tehničkom mandatu telefonskim putem prihvati izvještaj Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u kojoj nema članova Upravnog odbora iz reda srpskog naroda jer ta agencija na sve načine pokušava da diskredituje dva javna univerziteta u Republici Srpskoj.

Govoreći o Deklaraciji SDA koja se poziva na unitarizaciju BiH, Žunić je ocijenio da "karte sa kojima oni igraju neko kvalitetno miješa".

- Mislim da su one karte koje oni dobijaju usmjerene i od određenih centara EU i da je vrlo značajno da mi prepoznamo situaciju da se karte ne dijele na pošten način - kaže Žunić.

Osvrćući se na moguće scenarije u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH, Žunić smatra da postoje samo dvije mogućnosti - da se vlast na nivou BiH sastavi od izbornih pobjednika, bez uslovljavanja i uz određene kompromise, pri čemu suštinske stvari preko kojih niko ne može da pređe ne treba da budu fokus.

- Druga verzija je da vlast na nivou BiH ne bude formirana do lokalnih izbora. To bi onda značilo dalje produbljivanje krize, još veće političke tenzije i otežani ekonomski naredak BiH - smatra Žunić.

Kada je riječ o izboru potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske iz reda Bošnjaka, Žunić ističe da je Denis Šulić kandidat SNSD-a za to mjesto, te da očekuje da njegovo imenovanje bude na narednoj redovnoj sjednici Parlamenta Srpske.

- Nikada na nivou Kluba poslanika SNSD, ni vrha stranke nismo došli na ideju da bi se Senad Bratić mogao vratiti na tu poziciju - kategoričan je Žunić.