latinica  ћирилица
09/11/2019 |  09:55 ⇒ 19:35 | Autor: ATV

Savjet ministara bi da federalna policija izađe na granicu sa Srbijom

Savjet ministara u tehničkom mandatu zakazao je sjednicu na kojoj je na dnevni red ponovo došlo pitanje migracija kojim se želi nametnuti Sporazum koji je donio lično Dragan Mektić, a koji predviđa upućivanje predstavnika drugih policijskih agencija u BiH u odbranu istočne granice BiH kao ispomoć GP, saznaje ATV.
Policija FBiH (Foto: fup.gov.ba) -
Policija FBiH (Foto: fup.gov.ba)

Sve se to dešava nakon nedavnih tvrdnji Granične policija o čemu je ATV pisala da su na njih vršeni pritisci.

Tada se tražilo od direktora Granične policije Zorana Galića da omogući federalnoj policiji da na teritoriji Srpske može raditi sve što je upravo nadležnost Policije Republike Srpske.

Tada je Galić odolio pritisku, ali planovi ministra u tehničkom mandatu Dragana Mektića i dalje se nalaze na dnevnom redu Savjeta ministara koji će zasjedati u utorak 12.11.2019. godine.

Ovaj prijedlog Mektićevog ministarstva se nalazi pod tačkom 26.

Materijali Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine koji se odnose na stanje u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi sa povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini:

- Informacija sa sveobuhvatnim Planom mjera i aktivnosti radi rješavanja problema povećanog priliva migranata u Bosni i Hercegovini;

- Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini za period april, maj, juni, juli i august 2019. godine

- Prijedlog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice

U potpisu kao predlagač stoji "Ministarstvo bezbjednosti BiH".

Ovim Sporazumom je cilj da se na istočnu granicu sa Srbijom pusti federalna policija kako bi vršila kontrolu istočne granice sa Graničnom policijom u Republici Srpskoj.

Na taj način bi se omogućilo federalnoj policiji da na teritoriji Republike Srpske može raditi sve što je u nadležnosti Policije Republike Srpske.

Na tu inicijativu od koje se nije odustalo, Galić je ranije odolio i poručio da neće raditi protivustavno i protivzakonito.

"Bilo je pritisaka da se izvrši potpisivanje sporazuma između Ministarstva bezbjednosti BiH i Granične policije kojim bi se omogućilo da na istočnu granicu sa Srbijom i Crnom Gorom mogu doći i pripadnici policije iz Federacije BiH. Samo Granična policija BiH može zahtijevati podršku odgovarajućih nadležnih institucija, policijskih organa i agencija za provođenje zakona u BiH", rekao je tada Galić.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač, potvrdio je tada pisanja ATV da se vrššio određen pritisak prema direktoru Granične policije.

"Imamo takođe saznanja i informacije da je pokušan određen pritisak prema direktoru Granične policije gospodinu Galiću da se na osnovu nekog pravilnika koji je Mektić sam donio dovede federalna policija na granicu prema Republici Srbiji. To su bili ultimativni zahtjevi i veoma neprimjereni sa njihove strane. Poznajem gospodina Galića bar petnaest godina i siguran sam da on takvim pritiscima neće da podlegne", rekao je tada Lukač.

ATV u posjedu dokumenta

Alternativna televizija u posjedu ima Prijedlog Sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice.

Posebno je interesantan član 10. u kojem stoji da "Potpisivanjem ovog sporazuma od strane Ministarstva bezbjednosti, Granične policije BiH i MUP-a RS prestaje da važi Sporazum o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice, zaključen između Granične policije BiH i MUP-a Republike Srpske".

Sporazum možete pogledati OVDЈE.