latinica  ћирилица
09/11/2019 |  11:24 | Autor: SRNA

Linta: Licemjerne reakcije hrvatskih zvaničnika

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta poručio je da ustaški režim Franje Tuđmana snosi glavnu odgovornost za rat u Vukovaru i Hrvatskoj, te da su licemjerne reakcije hrvatskih zvaničnika zbog podizanja spomen-ploče generalu Mladenu Bratiću u Novom Sadu, koji je poginuo braneći vukovarske Srbe.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je ocijenio da je i protesna nota hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova zbog podizanja spomen-ploče generalu Bratiću apsolutno licemjerje, te podsjetio da je on, komandujući Novosadskim korpusom, poginuo 4. novembra 1991. u borbama za oslobođenje Vukovara od hrvatskih paravojnih formacija koje su sprovodile teror nad Srbima.

- Tokom proljeća, ljeta i jeseni 1991. godine u Vukovaru je ubijeno više od 120 Srba - napomenuo je Linta.

On smatra da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije treba da traži od Hrvatske da u Vukovaru bude podignut spomen-ploča nevino stradalim Srbima.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podigne optužnice protiv svih onih koji su naredili, organizovali i počinili brutalne ratne zločine nad srpskim civilima u Vukovaru.

Linta je istakao da u Hrvatskoj niko nije optužen, a kamoli kažnjen za brojne zločine nad Srbima u Vukovaru, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- Ne smije se nikad zaboraviti nesporna činjenica da glavnu orgovornost za rat u Vukovaru i Hrvatskoj ima ustaški režim Franje Tuđmana koji je jasno rekao da rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije željela. Cilj je bio stvaranje Velike Hrvatske bez ili sa što manje Srba - zaključio je Linta.