latinica  ћирилица
09/11/2019 |  11:45 ⇒ 12:01 | Autor: SRNA

Oštre optužbe Asada: Evropa podržava terorizam

Predsjednik Sirije Bašar el Asad optužio je Evropu zbog podrške terorizma, kao i zbog straha od izbjeglica, a stavove Brisela ocijenio je kao licemjerne.
Bašar el Asad (Foto: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy) -
Bašar el Asad (Foto: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy)

U intervjuu za Raša tudej, Asad je rekao da glavna zabrinutost Evrope ne treba da budu sirijske izbjeglice koje sada predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan prijeti da će poslati u Evropu, već "stotine hiljada" džihadista sa kojima Evropa sarađuje.

- Kako možete da se plašite ovih nekoliko miliona, većina njih su umjereni i tu je veoma malo terorista, a u isto vrijeme direktno podržavate teroriste, njih čak nekoliko stotina hiljada u Siriji, i za njih se ne bojite da će se vratiti u vašu zemlju? - upitao je Asad.

On je rekao da većina izbjeglica ne predstavlja opasnost, iako ima među njima i ekstremista, već da pravu prijetnju predstavljaju džihadisti.

On je rekao da je najopasnije za Evropu to što podržava teroriste u Siriji.

Opisujući odnos Evrope i Turske on je rekao da je to odnos ljubavi i mržnje.

- Evropa se, s jedne strane, plaši predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, a sa druge im je potreban, kako te izbjeglice ne bi krenule dalje ka Zapadu - istakao je sirijski predsjednik.

On je podsjetio da je tokom sirijskog konflikta iz Sirije u Tursku pobjeglo nekoliko miliona ljudi, među kojima je mogao biti i veliki broj ekstremista.

Nešto ranije je sirijski lider kritikovao Tursku i predsjednika Erdogana da njegova zemlja vrši zločinačku agresiju nad Sirijom, da vojna operacija predstavlja sramnu invaziju i neprikriveni napad.