latinica  ћирилица
09/11/2019 |  18:23 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Srpska predstavljena na Forumu turizma u Solunu

Predstavnici Republike Srpske učestvovali su na Drugom forumu turizma u Solunu, koji je organizovan u okviru 35. Međunarodnog sajma turizma.

Grčkim i partnerima iz Srbije, predstavljene su oblasti u Srpskoj koje imaju mogućnosti i infrastrukturu da postanu nove turističke destinacije.

Republika Srpska, Srbija i Grčka učesnice su Drugog foruma turizma, čiji organizatori su Grčko-srpska Komora Sjeverne Grčke i Profesionalna komora Soluna. Koliko je značajno biti dio ovog foruma govori podatak da je okupio više od 200 agencija i kompanija kojima je turizam osnovna djelatnost.

Suorganizatori foruma su Privredna Komora Republike Srpske, Privredna Komora Vojvodine i Opština Preveza.
Predsjednik Privredne komore Srpske ukazao je na potrebu traženja zajedničkog rješenja za problem putne komunikacije i uspostavljanja avio-linije iz Soluna do turističih atrakcija u Srpskoj.

Očekivani efekat bio bi dolazak grčkih turista u Srpsku, čime za sada može da se pohvali samo Trebinje. Zbog toga je u prvom planu bila netaknuta priroda nacionalnih parkova, planina, rijeka i jezera, a u susret zimi akcenat je stavljen na olimpijsku Јahorinu.

Јedan od rezultata foruma je i stipendija za studenta iz Srpske koji se odluči za studij u Solunu. Rezultatima može da se pohvali i Turistička organizacija Srpske. Potpisan je sporazum sa solunskom turističkom organizacijom.

Na ovaj način formalno je ozvaničena saradnja dvije organizacije.

Uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Solunu i Ambasade BiH u Grčkoj, i drugog dana sajma, održani su brojni sastanci turističkih radnika iz Srpske i predstavnika agencija i turoperatora iz Grčke.