X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/11/2019 |  13:10 | Izvor: SRNA

Bevanda: Multilateralna konvencija za otklanjanje propusta sa porezima

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda izjavio je da se Multilateralnom konvencijom, koju je potpisao, namjeravaju otkloniti propusti u međunarodnim poreskim pravilima, zloupotrebe postojeće mreže sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja zbog kojih su nastajali znatni gubici u globalnim prihodima od poreza na dobit.
Vjekoslav Bevanda - Foto: SRNA
Vjekoslav BevandaFoto: SRNA

Bevanda je potpisao multilateralnu konvenciju za implementaciju mjera u okviru sporazuma o izbjegavanja dvostrukog oporezivanja za sprečavanje erozije poreske osnovice i prenošenja profita, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

On je ukazao na značaj ovakve konvencije budući da imaju konkretne mjere koje će se provoditi i u BiH, jer u cijelom svijetu dolazi do pokušaja zloupotreba i poreskih utaja.

Bevanda je istakao da se ovim neće samo sprečavati zloupotrebe, nego praviti i bolji ambijent privrednicima, jer se izbjegava dvostruko oporezivanje, te daje podsticaj investicijama.

- Detaljno pratimo ovu oblast, u koordinaciji smo s entitetima i kantonima, ali i sa svim međunarodnim institucijama koje se bave poreskom politikom i kreiranjem propisa iz te oblasti. Očekujemo uskoro potpisivanje i drugih konvencija u ovoj oblasti - rekao je Bevanda.

Pitanje poreske utaje, kako je naveo Bevanda, uspješno se rješava, jer je veliki broj zemalja prihvatio standarde transparentnosti i razmjene informacija, a rezultat toga je činjenica da se finansijske informacije, poput onih o bankovnim računima, razmjenjuju na međunarodnom nivou.