X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/11/2019 |  13:35 ⇒ 11/11/2019 | 07:04 | Izvor: RTRS

Senat Srpske: Spriječiti neustavnu transformaciju BiH (FOTO)

Senat Republike Srpske zaključio je danas da institucije Srpske na sve načine, koristeći sva raspoloživa politička i pravna sredstva, treba da spriječe bilo kakvu dalju neustavnu transformaciju BiH, izjavila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Potrebno je da se izradi određena analiza da se vidi na koji način se mogu stvari u okviru BiH vratiti onom što su ustavna struktura kakva je uspostavila današnju BiH, a ne kakva dolazi iz eventualnih imaginacija ili raznih tumačenja rekla je Cvijanovićeva u Banjaluci nakon sjednice Senata kojim je predsjedavala.

Ona je istakla da Senat predlaže da institucije Srpske, prevashodno Narodna skupština, Vlada, Ustavni sud, ANURS i sve organizacije od javnog interesa da se aktivno uključe u proces analize ustavne strukture BiH i efekata neustavne transformacije prenesenih nadležnosti.

Foto: RTRS

Cvijanovićeva je naglasila da Senat poziva političke faktore iz Republike Srpske da iskažu jedinstvo svaki put kad se raspravlja ili kada je na dnevnom redu pitanje koje je strateški važno za Srpsku, jer se bavi pitanjem njenog položaja, nadležnosti ili statusa.

Foto: RTRS

Član Senata Repulike Srpske Bogdana Koljević izjavila je da je Senat jedinstven da je neophodna rasprava o tome šta je povratak izvornom Dejtonskom sporazumu, te da poziva na šire političko, ali i društveno jedinstvo u vezi sa tim pitanjem.

Koljevićeva je navela da je trenutak u kojem se Srpska nalazi poseban i pomalo istorijski, te da Senat poziva na jednu vrstu opštenarodnog jedinstva.

- Pozivamo na razumevanje specifičnosti današnje situacije, te razlike između vitalnih nacionalnih i državnih pitanja od onog što su pitanja manjih političkih razlika - rekla je Koljevićeva. Ona je napomenula da u tom svjetlu današnja sjednica Senata predstavlja uvod u širi dijalog.

Foto: RTRS

 

Član Senata Republike Srpske Milimir Mučibabić izjavio je da će Senat pokušati da kroz otvoren dijalog kaže šta je to što će doprinijeti vraćanju nadležnosti Srpske u institucije gdje im je i mjesto.

Mučibabić je rekao da Republika Srpska, kao Dejtonska potpisnica, svoju misiju opstanka dejtonske BiH izvršava u potpunosti.

On je ocijenio da institucije Srpske, pokazujući demokratske kapacitete, obavljaju svoju funkciju na zadovoljstvo svih.

Foto: RTRS

Član Senata Republike Srpske Vladimir Lukić rekao je da su BiH i Srpska Dejtonskim mirovnim sporazumom dobile mir, ali i mogućnost da organizuju svoju vlast kako bi nastavili živjeti u miru, bez obzira na unutrašnje i spoljašnje pritiske.

- Sigurno je da ćemo ostati kod Dejtonskog sporazuma, boriti se da ga u cjelosti zadržimo i da naš narod živi život dostojan svih drugih ravnopravnih zemalja - rekao je Lukić i izrazio zadovoljstvo, jer je bio u prilici da danas razgovara o Dejtonu, te napomenuo da su svi prijedlozi koji se danas nude u BiH bili i ranije predlagani.

Sjednici Senata prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović.

Senat Republike Srpske je savjetodavno tijelo najviših institucija Srpske, a prema Ustavu Srpske ima do 55 članova koje imenuje predsjednik Republike. Za članove Senata imenuju se istaknute ličnosti iz javnog, naučnog i kulturnog života.