latinica  ћирилица
10/11/2019 |  16:20 ⇒ 11/11/2019 | 07:46 | Autor: SRNA

Cvijanović: Očekujem političko jedinstvo (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je očekivanje da će svi poslanici na posebnoj sjednici Narodne skupštine pokazati dovoljno političkog jedinstva o stvarima strateški važnim za Srpsku.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je ukazala na potrebu da svi poslanici jednostavnim i jasnim rječnikom kažu šta se to dešavalo u okviru ovakve BiH.

- Za očekivati je od svih parlamentranih političkih partija u Republici Srpskoj da pokažu odgovornost prema Dejtonskom sporazumu, dejtonskoj poziciji Republike Srpske i da svi žele da brane tu njenu poziciju - rekla je Cvijanovićeva danas novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Senata Republike Srpske.

Ona je navela da je Senat Republike Srpske apelovao da svi, sa dovoljno političke zrelosti i ozbiljnosti, razumiju važnost da se čuva Dejtonski sporazum, ali i da se identifikuju sve devijacije nastale usljed neustavne transformacije.

- U okviru BiH danas kao nigdje u civilizovanom svijetu imate ustav koji kaže jednu stvar, a onda u praksi imate nešto sasvim drugo - pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je jednom prilikom u razgovoru sa jednim visokopozicioniranim strancem ukazala na neke stvari na šta je on odgovorio da ovdje postoje rješenja koja su zakonita, jer su doneseni zakoni, ali nisu ustavni, te dodala da je ova tema za razmišljanje za sve pravnike, političare i građane.

- Mi danas živimo sa posljedicama eksperimenta u koje je neko zalazio sa namjerom da se ono što je decentralizovano centralizuje, a bez svijesti o tome kakve će to efekte proizvesti - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da ti stranci u svojim zemljama nikada ne bi dozvolili da imaju strane sudije u Ustavnom sudu, te napomenula kako su sve promjene Ustava BiH dovele do određenih katastrofalnih posljedica.

- Institicije BiH koje su napravljene prenosom nadležnosti nisu efikasnije, bolje, jeftinije i prihvaćenije od građana. Danas nemamo uređeniji život u okviru BiH. Narodi u BiH se ne cijene više i ne oslanjaju jedni na druge i nemaju većeg međusobnog povjerenja - ukazala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da nije imala nikakve razgovore sa predstavnicima opozicionih političkih stranaka o sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine za koju je rekla da je dovoljan forum da se sutra pokaže političko jedinstvo političkih stranaka iz Republike Srpske.

Ona je podsjetila da je ranije, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, razgovarala sa liderima SDS-a Mirkom Šarovićem i i PDP-a Branislavom Borenovićem u pripremi jednog drugog sastanka u Srbiji.

- Tada smo se na određen način bavili i pitanjem Narodne skupštine , pravljenja određenih materijala. Sve što je izašlo sa tog sastanka bila je priča eto neću da se povučem sa svojih fotelja u Sarajevu - dodala je Cvijanovićeva.