latinica  ћирилица
10/11/2019 |  16:57 | Autor: SRNA

Sirija: Osam žrtava u eksploziji bombe

Osam ljudi je poginulo kada je eksplodirala bomba u sjeveroistočnoj Siriji, oblasti pod kontrolom turskih snaga i njihovih sirijskih saveznika, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da se napad, za koji je okrivilo kurdsku miliciju, dogodio jugoistočno od grada Tel Abjad, koji je Turska zauzela tokom vojne ofanzive započete prije mjesec dana.

Selo Suluk, u kome se dogodila eksplozija, nalazi se desetak kilometara južno od granice. Mali kamion eksplodirao je ispred lokalne pekare, rekli su izvori u službama za vanredne situacije.

Turska je prekinula vojno napredovanje nakon što je postigla dogovore sa SAD i Rusijom da se kurdska milicija povuče najmanje 30 kilometara od sirijske granice sa Turskom.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Moskva i Vašington nisu ispunile svoje obaveze prema sporazumu o povlačenju kurdske milicije i da bi Turska mogla da nastavi ofanzivu ako se sve odredbe dogovorenog ne ispune.

Erdogan je sinoć razgovarao telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a u srijedu, 13. novembra sastaće se s američkim predsjednikom Donaldom Trampom u Vašingtonu.

Erdogan je ranije rekao da se Turska neće povlačiti iz Sirije dok se druge zemlje ne povuku. On je naglasio da će Ankara nastaviti sa prekograničnom ofanzivom protiv kurdskih boraca dok i posljednji Kurd ne napusti region.