latinica  ћирилица
10/11/2019 |  17:00 ⇒ 20:19 | Autor: SRNA

Kovačević: Poziv svim strankama na jedinstvo za Srpsku

SNSD poziva sve stranke iz Republike Srpske da sutra u Narodnoj skupštini zauzmu jedinstven stav i pokažu da postoji apsolutna usklađenost političkih stranaka i građana Srpske, koji su jedinstveni kada je riječ o njenom ustavnom položaju i neustavnoj transformaciji Dejtonskog sporazuma, koji je umnogome naštetio ustavni položaj Republike Srpske, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Nadam se da besmisleni i neosnovani komentari o materijalu za sutrašnju posebnu sjednicu /Narodne skupštine/, koji su danas dolazili iz opozicionih stranaka iz Republike Srpske, nisu alibi za to što ne smiju da stanu na stranu sa narodom i građanima Republike Srpske i sa predstavnicima većinske volje građana Srpske - istakao je Kovačević.

On je naglasio da je Narodna skupština Republike Srpske pravo mjesto da se raspravlja o temama koje će sutra biti na dnevnom redu posebne sjednice.

- Republika Srpska ima pravo da raspravlja o svom ustavnom položaju u dejtonskoj BiH, o neustavnoj centralizaciji i unitarizaciji BiH na štetu Srpske. Takođe, Srpska ima pravo da iskaže stav o tim pitanjima i da kaže da na to ne pristaje, te da jasno iznese stav da želi da se BiH vrati izvornom Dejtonskom sporazumu na koji je Republika Srpska jedino pristala potpisujući anekse tog sporazuma - rekao je Kovačević.

Na pitanje da prokomentariše prijedlog opozicionih stranaka - SDS-a i PDP-a o, kako kažu, deblokadi Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Kovačević je rekao da je stav SNSD-a u tom pogledu jasan - niko ko nema entitetsku većinu, a SDS i PDP to nemaju, jer im je potreban glas SDA, ne treba da na bilo koji način učestvuju u nekakvim većinama u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao što Mirko Šarović govori o 22 ruke koje će oni da skupe.

- Neko ko nema pet ruku iz Republike Srpske ne treba da govori o prikupljanju bilo kakvih ruku jer na taj način radi na štetu Republike Srpske. Sljedeći korak može biti samo zahtjev za ukidanjem entitetskog glasanja, a ukoliko u tome ne uspiju, onda će vjerovatno imati novi zahtjev da se poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine biraju na kongresu SDA, jer je to vjerovatno jedino mjesto gdje bi oni mogli da ostvare pobjedu - ocijenio je Kovačević.

S toga, naglasio je Kovačević, SNSD još jednom poziva sve stranke iz Republike Srpske da dokažu da rade u interesu Republike i njenih građana, da im je stalo do ustavnog položaja Srpske, te da kao i građani Republike Srpske ne pristaju na neustavnu transformaciju dejtonske strukture na štetu Republike Srpske.

- Sutra imaju priliku da to i dokažu - poručio je Kovačević.