latinica  ћирилица
10/11/2019 |  17:51 ⇒ 11/11/2019 | 08:14 | Autor: SRNA

Milinović: Performansima pokušavaju da prikupe koji politički poen

Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske Draško Milinović izjavio je Srni da "politički cirkusanti Draško Stanivuković i Јelena Trivić, očajni što ih ama baš niko ne shvata ozbiljno, jer glume da o svemu u Republici Srpskoj znaju sve, sada pokušavaju skrenuti pažnju na sebe i skupiti koji politički poen performansom pred Јavnim medijskim servisom Republike Srpske".
Draško Milinović, generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske - Foto: RTRS
Draško Milinović, generalni direktor Radio-televizije Republike SrpskeFoto: RTRS

Na pitanje Srne da prokomentariše performanse narodnih poslanika PDP-a Draška Stanivukovića i Јelene Trivić ispred zgrade RTRS, Milinović je naglasio da kada vas neko kritikuje, uvijek prvo dobro pogledajte ko je taj što priča, pa tek onda šta izgovara.

- Danas, svako ima pravo da priča šta god hoće, ali kada to radite na ovaj način, onda mora da znate da se rugate kompletnoj profesiji, jer ljudi na RTRS-u rade i dan i noć, da bi dva programa Јavnog medijskog servisa funkcionisala 24 sata, 365 dana u godini.

Sve ekipe RTRS-a, ne samo novinari Informativnog programa, svoju platu zarađuju na mukotrpan način da bi ih bilo koja politika učila kako da rade svoj posao. PDP-u, ukoliko ovakve postupke opravdavaju svi članovi te političke partije, u što nisam siguran, poručujem jedno veliko NE, jer niste vi nadležni, niti ćete biti, da uređujete Informativni program RTRS-a - istakao je Milinović.

On je poručio da je RTRS spreman da "ovima što pokušavaju da čitaju vijesti, pruži podršku u smislu tehničko-tehnološke i stručne obuke, ako žele da se bave novinarskim ili voditeljskim poslom, ali pod uslovom da upišu i završe odgovarajući fakultet za ovu profesiju, kao što je uradila i velika većina novinara unutar Јavnog medijskog servisa, i uopšte u medijima Republike Srpske".

- Svi radnici RTRS-a imaju i imaće punu zaštitu menadžmenta da bi mogli nesmetano da obavljaju svoj posao. U slučaju da neko i pomisli da može svojim postupcima ugroziti novinarsku struku i bilo koga unutar RTV profesije, uticati ili onemogućiti normalan rad Јavnog medijskog servisa, biće uredno prijavljen institucijama za provođenje zakona - istakao je generalni direktor RTRS-a.

On je naveo da se često u javnosti, ali i na mnogim stranačkim skupovima apsolutno svih političkih partija iz Republike Srpske, mogu čuti kvalifikacije da nisu zadovoljni Informativnim programom RTRS-a i da je upravo to pokazatelj da urednici i novinari RTRS rade odličan posao.

- Upravo iz tog razloga, imaju punu podršku ovog menadžmenta. I jedan dobronamjerni savjet ovim stručnjacima iz PDP-a - skinite logo RTRS-a iz vaših s predumišljajem smišljenih nastupa, jer ste samo tom činjenicom, neupitno, napravili mnogo prekršaja, dok se istovremeno pozivate na provođenje raznih zakona. Nemojte zloupotrebljavati i neovlašćeno koristiti logo RTRS-a, iza kojeg stoje generacije vrijednih, poštenih i časnih ljudi, koje su stvarale, čuvale i branile ovaj simbol Republike Srpske - istakao je Milinović.

Upitan da prokomentariše stavove opozicije o radu RTRS-a koji su izneseni nakon sastanka SDS-a i PDP-a 16. oktobra, Milinović je odgovorio da je to lažna briga opozicije o RTRS-u.

- Pitajte prethodne direktore kako je javni servis stajao kad su SDS i PDP bili na vlasti. Neuspjeh svoje politike i poraz na izborima u nekoliko prethodnih mandata svaljuju na RTRS. Toliku vrstu političke nesposobnosti i lažne brige o Јavnom servisu ispoljavaju već godinama, jer žele da oni određuju ko će dolaziti u emisije, kako će izgledati TV dnevnici, ko će koliko biti zastupljen u kom programu... - rekao je Milinović.

On je ocijenio da su to neviđene gluposti, jer prvo kažu "doći ćemo, ali pod tim i tim uslovima", pa onda kažu "nećemo dolaziti na RTRS", pa poslije gubitka izbora kažu "pogriješili smo što nismo dolazili na RTRS" i na kraju kad odbiju sve pozive institucija, na čelu sa institucijom predsjednika Republike Srpske, da dođu na razne sastanke s ciljem političkog jedinstva za dobrobit Republike Srpske, onda kažu "RTRS je kriv zato što nema političkog jedinstva".

- Brigu o Јavnom servisu Republike Srpske su ispoljili kroz javno pozivanje na kršenje zakona i neplaćanje RTV takse, pa onda kažu da treba RTRS odvojiti od Vlade Republike Srpske u smislu finansiranja, a više od četiri godine ništa nisu uradili na poboljšanju uslova javnog emitovanja vršeći vlast na nivou BiH, iako ne postoji država u regionu koja direktno ne pomaže svom javnom servisu. Naprotiv, dali su čak politički zadatak 'nezavisnom' RAK-u BiH da se direktno svojim rješenjima i kaznama upliće u uređivačku politiku RTRS, što je nezabilježen slučaj u Evropi, a za šta postoje direktni dokazi o mnogim pokušajima regulatora da uređuje Informativni program RTRS - rekao je Milinović Srni.

On je naglasio da, "zapravo, neuspjeh i nesposobnost svog političkog komuniciranja sada svaljuju na RTRS, kao za njih pobogu važnu instituciju".

- Na kraju optužuju RTRS da negativno utiče na demokratizaciju društva, pa im predlažem da pročitaju šta znači pojam i definicija demokratizacija društva. Očigledno je da je gospodin /Mirko/ Šarović u nekoj vrsti tranzicije, pa sa te strane i mogu da razumijem njegovu visokoumnu rečenicu - 'RTRS negativno utiče na demokratizaciju društva i na izbore koji slijede' - naveo je Milinović.

On je podsjetio i da je na posljednjem zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske čak bio prijedloge tih partija da se u procentima odredi koliko će ko biti zastupljen u programu RTRS-a, i da se sve to verifikuje kroz zaključke parlamenta.

- Mislim, da je tu nedostajao i samo prijedlog da parlament postavlja i razrješava urednike, voditelje, producente, realizatore... i onda bi se zaista vratili na početak 90-ih godina. Zato ću na sve ove inicijative, koje kao političke stavove poštujem, odgovoriti polazeći od stava DŽordža Santajane koji je rekao da 'onaj ko ne poznaje istoriju, osuđen je da je ponavlja' - poručio je generalni direktor RTRS.

Poslanici PDP-a već treću nedjelju ispred zgrade RTRS-a čitaju svoju verziju vijesti, uz pomoć pojedinaca. U današnjem performansu nije učestvovala Јelena Trivić, a uz Draška Stanivukovića bio je glumac Đorđe Marković.