latinica  ћирилица
11/11/2019 |  08:34 ⇒ 10:16 | Autor: klix.ba

Akcija "Var": Hapšenja zbog sumnje u namještanje fudbalskih utakmica

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu jutros provode akciju kodnog naziva "Var" usmjerenu protiv više fudbalskih sudija zbog sumnje u namještanje utakmica.
Agencija za istrage i zaštitu (foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Agencija za istrage i zaštitu (foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

SIPA ovu akciju provodi prema naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH. Kako saznaj portal Kliks, policija je akciju započela jutros u 7 sati na širem području BiH, između ostalog u Orašju, Brčkom, Sarajevu i drugim mjestima.

Osumnjičene osobe se terete da su prekršile više članova Krivičnog zakona, a između ostalog im se na teret stavlja organizovani kriminal, zloupotreba položaja, primanje mita i drugih oblika koristi.

Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019., ali i neke iz Premijer lige BiH.

Većinom se radi o sudijama s A liste Prve lige FBiH, a među osumnjičenima su Ilija Živković, Kenan Bajraktarević, Haris Poprženović, Edin Mujkić, Mirza Kazlagić, Marko Pejić, Јosip Martinović i drugi. Među osumnjičenima su osim sudija i i druge službene osobe Fudbalskog saveza, među kojima su delegati, posmatrači... Istragom su obuhvaćeni i Salem Prolić, Irfan Durić, te Anto Bilješko.

Kako nezvanično saznaje Kliks, riječ je o kriminalnim radnjama koje se odnose na pogodovanje određenim fudbalskim klubovima, uzimanje mita te pozitivno ocjenjivanje sudija koji su učestvovali u tim radnjama.

Imena uhapšenih i tačni detalji akcije biće poznati naknadno.